Belföld

Poros gáz veszélyezteti Dunaújvárosban a távfűtést

A 6-os út mellett futó, erőműveket ellátó gázvezetékbe került szennyeződés.

Nagy mennyiségű por került az E.ON üzemeltette városi gázhálózatba. Múlt kedden a Verebély úti erőműnél fáklyázással próbálták azt eltávolítani, de a szennyeződés továbbra is veszélyezteti a távhő-ellátás biztonságát – tudtatta közleményben a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) a Dunaújváros Online-vel.

A Fehérvár24 az E.ON Hungária Zrt-től megtudta: február 27-én tapasztalták a szakemberek a rendellenességet a gázmotoros erőművek létesítményeit ellátó gázvezeték szakaszon. Kiderült, hogy a hibát a 6-os út mellett futó gázvezeték szakaszban található szennyeződés okozta. A dolgozók a vezeték tisztítására ún. fáklyázást végeztek, valamint az érintett céggel egyeztetve folyamatosan ellenőrzik, és szükség esetén cserélik a nyomásszabályzó állomások előtt lévő szűrőket.

Az érintett szakasz teljes kitisztításához további fáklyázási munkálatokra kerül sor a hétvégén- március 10-11-én- a 6-os út 71-es km-énél, valamint 14-én, szerdán az Építők útján. A jelentős fény- és hanghatással járó munkálatokról a közelben élőket plakát kihelyezésével, illetve szórólapon is tájékoztatják- mondta Egyházi Nikoletta szóvivő.

Egyházi Nikoletta hangsúlyozta: annak vizsgálata, hogy a szennyeződés pontosan milyen anyagokat tartalmaz és hol került a vezetékbe jelenleg is tart. A levett mintákat, azok összetételét laboratóriumban elemzik.

A gázt a lakosok nyugodtan égethetik, mert a lakossági gázellátást biztosító rendszerbe nem került szennyeződés. Az kizárólag az erőműveket ellátó gázvezeték szakaszon jelentkezett- emelte ki a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik