Belföld

Nyárra megújul a Pannonhalmi Bazilika belső tere

Németh D. László

2012. 03. 08. 14:51

Nyárra megújul a Pannonhalmi Bazilika belső tere és elkészül a látogatók számára épülő új bejárat is.

A bazilikát augusztus 27-én szentelik fel – mondta Hortobágyi Cirill perjel a fejlesztésről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Az évente 100 ezer vendéget fogadó világörökségi helyszín látogatóbarát fejlesztését szolgáló, európai uniós és magyar állami támogatással megvalósuló projektre a bencés főapátság mintegy 600 millió forintot nyert el.

A projekt középpontjában az apátsági bazilika megújítása áll: a különböző korszakok egymásra rakódott építészeti jegyeit magán viselő térben a vizuális tisztaságot és a funkcionális egységet szeretnék elérni. A bazilika belső átalakítását John Pawson világhírű brit dizájnépítész tervezte Gunther Zsolt és a 3h építésziroda közreműködésével. A sajtótájékoztatón a magyar tervező elmondta: a csehországi Novy Dvurban található cisztercita kolostortemplom, továbbá az átalakítás alatt álló augsburgi és pannonhalmi bazilika Pawson keze nyomán “testvértemplomokká” válnak. A dizájnépítész munkáját mindhárom szakrális épületben egyebek között a bútorok egyéni hangvétele jellemzi. Pannonhalmán egyszerű és ritka anyagokat használnak, a liturgikus bútorok, így az új oltár és a keresztelőkút fő alkotóeleme az ónix lesz és ugyancsak ónix alkalmazásával alakítják ki a rózsaablakot a szentélyben – tette hozzá Gunther Zsolt.

A vizuális tisztaság megteremtése érdekében a 19. században tervezett szószéket már lebontották, a szentélylépcső eredeti kőfokait felújították, a szerzetes közösség liturgikus szertartásainak helyszínét megnagyobbítják. A kőfelületek restaurálása, a freskók tisztítása folyamatban van. A belső teret a természetes fény és a mesterséges megvilágítás növelésével tágítják. Az új ülőbútorok diófából, a fémkorlátok, mécsestartók bronzból készülnek. A projekt keretében megteremtik a lehetőséget a főapátság épületegyüttesének egyéni megtekintésére. Ehhez átszervezik a turistaútvonalat és új bejáratot építenek a vendégek részére, akik a bazilika előtti térre érkeznek majd. A létesítmény a lépcsőházat és a liftet magában foglaló épület, amely a Várkör és a bazilika előtti tér közötti, több mint tízméteres szintkülönbséget hidalja át. Miközben a vendégek haladnak felfelé, a középkori és barokk kori várfal egy-egy szakaszát tekinthetik meg egy úgynevezett fénykút segítségével.

A várfalrészleteket a most folyó munkálatok során tárták fel, korábban csak írásos dokumentumok alapján ismerték földrajzi elhelyezkedésüket. Az apátság területén kiépítik az audio guide rendszert, a látogatók így saját tempójuk szerint nézhetik végig a látnivalókat. Emellett továbbra is lesz lehetőség csoportos és tematikus látogatásra vezetővel. A több elemből álló beruházás a tervek szerint nyárra készül el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.