Belföld

Markó Iván nem biztos, hogy világhírű

Markó Iván világhírű. De minimum nemzetközi hírű. Ez volt annak a mai pernek a témája, amit Markó Iván és a Fesztivál Balett indított a Revizor kritikai portál ellen.

Markó Iván nem világhíres. Vagy mégis. Mindenki eldöntheti. Első fokon így döntött Pataki Árpád bíró. A táncművész azért perelte be a Revizor kritikai portált, mert egy cikkében Králl Csaba a következőket találta írni:

„Markó Iván pedig Markó Iván, aki még mindig abban a hiszemben él, hogy ő a messiás – a szakmában és országhatárainkon kívül sehol sem jegyzett Fesztivál Balett élén.” „Egyébként meg: vajon nem kellemetlen számodra, hogy Markó Ivánéval együtt említik a nevedet, aki úgy világhírű koreográfus (lásd Szőcs Géza felszólalását), ahogy én világhírű zsurnaliszta, és amit ő képvisel, az köszönő viszonyban sincs azzal, amit Te a kortárs művészetről gondolsz? Persze, Markó csináljon azt, amit akar, szíve joga, de Te kész vagy összebútorozni a nyolcvanas évekkel?”


Fotó: Neményi Márton

Ez nem tetszett Markónak. 2 000 000 azaz kettőmillió forintot kért, jogai megsértése miatt a laptól. Most azonban ahogy a 7ora7.hu-n olvasható, első fokon a Revizor nyerte a pert. Králl Csaba cikke nem tényállítás, hanem véleménynyilvánítás. Ahogyan a bíró fogalmazott: a jog a buta véleményeket is védi, amely nem a jelen estre vonatkozik, de tény, hogy a jog védi a véleménynyilvánítás szabadságát. A cikk a véleménynyilvánítás jogilag megengedett határain belül maradt. A bíróság nem azt mondta ki, hogy Krállnak igaza van, hanem azt, hogy ez is egy vélemény a sok közül. Első fokon. Az első tárgyalásról szóló cikkünket itt olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik