Belföld

Iskolai etikai kódexet követelnek a szülők

Álláspontjuk szerint az erkölcstanoktatás alapvető feltétele a pedagógusok példamutató magatartása.

Minden iskolában vezessenek be a diákoknak és a pedagógusnak etikai kódexet. Emellett ha az állami fenntartású iskolákban kötelező hit- és erkölcstanoktatás folyik, akkor csoportokra bontással biztosítsák a tanulók vallásának megfelelő oktatást – olvasható a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének közleményében.

Megítélésük szerint az erkölcstanoktatás alapvető feltétele a pedagógusok példamutató magatartása. Emlékeztetnek arra, hogy a Nemzeti alaptanterv a hit- és erkölcstanoktatás szervezését, tartalmának meghatározását és felügyeletének ellátását minden nevelési-oktatási intézménytípus esetén az adott egyház és az adott egyház nevében eljáró jogi személy hatáskörébe utalja.

Eszerint az egyháznak kell biztosítania a tanterveket, a tankönyveket és a képzett a hittantanárokat. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerdán este egy rádióműsorban arról beszélt, hogy az erkölcsi nevelésre jobban fel kell készíteni a pedagógusokat.

Fontosnak nevezte, hogy alapvető etikai és erkölcsi kérdésekben tájékozottak legyenek a tanárok, tudják, hogy egy-egy életkorban bizonyos erkölcsi kérdésekhez hogyan kell közelíteni. A kormány reményei szerint az erkölcs- és hittanoktatástól sokkal tudatosabb lesz majd a fiatalság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik