Belföld

Autó helyett elektromos kerékpár Bécsben

Németh D. László
Németh D. László

2012. 03. 08. 09:01

Egy újonnan kialakított lakóparkban garázs helyett közös autót, tömegközlekedési bérletet és elektromos kerékpárokat adnak a leendő lakóknak az osztrák fővárosban, Bécsben.

Liesingben az első Bike City lakópark

Egyedi koncepcióval állt elő az osztrák főváros, Bécs 23. kerületében, Liesingben épül meg az első Bike City lakópark, ahol nem minden lakáshoz tartozik garázs, illetve gépkocsibeálló, hanem helyette beköltözéskor ingyenes éves bérletet kapnak a lakók, és elektromos kerékpárok, valamint osztott használatú autók is a rendelkezésükre állnak majd. A projekt célja, hogy ne csak az autóval megtett utak, hanem a gépkocsik számát is csökkentsék.    

Tíz lakásra csupán hét parkolóhely

Bécsben egyébként törvény írja elő, hogy minden újonnan épülő lakáshoz autóbeállót vagy garázst is létesíteni kell. Az 1:1 aránytól csak kivételes esetben lehet eltérni – ilyen lesz a Bike City is, ahol tíz lakásra csupán hét parkolóhely jut majd.

Sok garázs évekig üresen áll

Az új koncepció hátterében az a tapasztalat áll, hogy a város szélén épülő lakásoknál – főleg, ha jó a tömegközlekedés -, sok garázs évekig üresen áll, és még bérbe sem tudják adni őket.    

Sok a kihasználatlan hely

Tavaly óta a bécsi garázstörvény lehetővé teszi ugyan, hogy a kötelezően létesített parkolóhelyek tíz százalékát biciklik vagy egy nyomvonalú járművek tárolóhelyévé alakítsák át, de még így is sok a kihasználatlan hely.

Tíz elektromos kerékpár áll rendelkezésére

A Bike City esetén az építtető, az Österreichisches Siedlungswerk így legalább megmenekül attól, hogy eladatlan gépkocsibeállói maradjanak, a megspórolt pénzen pedig pluszszolgáltatásokat biztosíthat az autómentes háztartásoknak. A megfelelő számú biciklitárolók mellett tíz elektromos kerékpár áll majd ingyen a lakók rendelkezésére, illetve szükség esetén kedvezményesen juthatnak az öt osztott használatú autó valamelyikéhez.    

Előfutára további lakhatási koncepciónak

A Zöldek (Grüne) bécsi képviselője, Christoph Chorherr tájékoztatása szerint a Bike City még csak előfutára számos további lakhatási koncepciónak, amelyeknek szintén az autóforgalom visszaszorítása lesz a célja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szkopje, 2018. október 5.
Nikola Gruevszki volt  macedón miniszterelnök a macedón fellebbviteli bíróságra érkezik Szkopjéban 2018. október 5-én. A bíróság megerõsítette a Gruevszki ellen hivatali visszaélés miatt kiszabott kétéves börtönbüntetést. A politikust májusban ítélte el egy szkopjei bíróság amiatt, hogy miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a gyõztesnek kihirdetett autókereskedõ utólag jutalékot fizetett neki, illetve õ maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.