Belföld

Újabb perpatvar a Virág Cukrászda körül

Két éve zárva tart Szeged legpatinásabb cukrászdája, és sajnos úgy néz ki, hogy ez az állapot még egy darab maradni is fog.

A Virágot működtető kft. ellen felszámolás indult, a város pedig, ha nehezen is, de elővásárlási jogával élve megszerezte az ingatlant. Jelenleg a jogi huzavona fő oka, hogy a korábbi tulajdonos jelentős ingóságokat épített be a Virág cukrászdába, a helyiségben beruházásokat végzett, s ezek ellenértékét szeretné megkapni. György Sándor többször is felvette a kapcsolatot az önkormányzattal, hogy mielőbb megegyezzenek, elmondása szerint 2011 augusztusában a jogvita lezárására konkrét javaslattal is éltek, ezt követően az év szeptemberében újra levélben fordultak a városhoz, ahogy legutóbb 2012. január 20-án is, de az ügyvezető szerint érdemi válasz az önkormányzat részéről nem érkezett.

Az alpolgármester, Solymos László azt nyilatkozta korábban, hogy hosszú távon mindenképpen cukrászdát szeretnének üzemeltetni a Virág helyén. Az egykori tulajdonos kiemelte, hogy azért is lenne célszerű megegyezni, mert lényegében kisebb helyreállítás mellett a cukrászda üzemképes, nem lenne értelme kiüríteni, szétverni a beépítéseket, ahogy az önkormányzat azt szorgalmazza.

György Sándor, egykori tulajdonos közleményben biztosította a várost arról, hogy nekik is érdekük a cukrászda mielőbbi újranyitása. Az a gazdasági társaság, amely a Cukrászda korábbi tulajdonosa volt – Virág Cukrászda Kft. – egy, akkoriban őt képviselő ügyvéd által elkövetett jogi műhiba miatt felszámolás alá került, mely minket éppúgy meglepetéssel ért, mint a vásárló nagyközönséget – írja nyilatkozatában – Ezt követően a cukrászda sorsának a felszámolási eljárás keretei között kellett rendeződnie. Az eljárás során Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a törvényben biztosított elővásárlási jogával élve megszerezte ac ukrászdának otthont adó ingatlan tulajdonjogát.

Azonban az a tény mindeddig kevés hangsúlyt kapott az eljárások során, hogy az ingatlannak György Sándor ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonosa, továbbá az ingatlanba beépített ingóságok nagy hányada is az ő tulajdonát képezi, mellyel kapcsolatosan peres eljárások vannak folyamatban. Az ingatlan tulajdonjoga vonatkozásában a Fővárosi Bíróságon, az ingóságokkal kapcsolatosan pedig Szegeden folyik az eljárás. György Sándor az ingatlanba jelentős beruházásokat eszközölt, és anyagilag hozzájárult ahhoz, hogy az épület elnyerhesse jelenlegi formáját, beleérte azt is, hogy a munkálatok következtében az épület alapterülete is megnövekedett, az addig használhatatlan, földdel teli pince használhatóvá vált.

Mivel az ingóságok jelentős része még mindig a volt tulajdonos nevén van, az ingatlan viszont a városé, további peres eljárások várhatók. A témáról további részletek itt olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik