Belföld

Mennyit kap egy színlelt államtitkár?

Szerdán folytatódik az ál-államtitkár pere. A vádlott ellen „hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett hivatali befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt indult eljárás”.

A vádlott Szaló Péternek, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkárának adta ki magát. 2009-ben és 2010-ben így tárgyalt EU-pályázatokról. Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjének azt ígérte, hogy egyszeri, vissza nem térítendő támogatást szerez, ha a közbeszerzési eljárás nyertesének kilétét közlik vele már az eredményhirdetés előtt. Nádudvar polgármesterének egy beruházás önerejéhez ajánlott segítséget, 6-7 millió forintért cserébe. Az ál-államtitkár mindkét esetben lelepleződött.

A férfi később részben elismerte felelősségét. A bíróságon azzal védekezett, hogy csak munkához szeretett volna jutni, pénzt nem kért, azt próbálta elérni, hogy megbízást kapjon épületgépészettel foglalkozó vállalkozása. Az ál-államtitkárt 2005 elején adócsalásért, okirat-hamisításért 10 hónap, 2009-ben csalásért 1 év 4 hónap, felfüggesztett börtönre, két lopási ügyében pénzbüntetésre, illetve közérdekű munkára ítélték, és eljárás folyt ellene egy 8 és egy 20 milliós csalási ügyben is.

Szaló Péter egyébként 2008-2010 között valóban a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára volt, jelenleg is a kormány tagja, ő a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára. Életrajza szerint Győrben született, ahol most a törvényszék elé áll az őt színlelő férfi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik