Belföld

Jobbik: ordasat hazudott a rendőrség

A Jobbik szerint a rendőrség állításával szemben igenis eltűntek videofelvételek és a belső rádióforgalmazás egyes hangfelvételei a 2006-os tüntetéseken végrehajtott rendőri intézkedésekkel kapcsolatban, ezért az ellenzéki párt feljelentést tesz a legfőbb ügyésznél - jelentették be ellenzéki országgyűlési képviselők szerdai sajtótájékoztatójukon.

Összesen 12 bűncselekmény gyanúja miatt tesz feljelentést ismeretlen tettesek ellen a Jobbik – ismertette az ellenzéki párt döntését Gaudi-Nagy Tamás és Zagyva György Gyula szerdán. Álláspontjuk szerint ugyanis a korábban 30 évre titkosított felvételeket a minősítés 2010-es feloldása után hiányosan bocsátották a 2006-os rendőri túlkapásokat vizsgáló parlamenti albizottság rendelkezésére. Ezzel pedig egyebek mellett a bűnpártolás, a hivatali visszaélés, a visszaélés közérdekű adattal, vagy a feljelentés elmulasztása bűncselekmény is megvalósult a Jobbik szerint.

Zagyva György Gyula azt mondta: a felvételeken látható dátumrögzítő állásából egyértelműen látszik, hogy azokat megvágták és “a legfontosabb események” hiányoznak. A politikus szavai szerint a rendőrség “ordasat hazudott”, amikor hétfőn azt állította, hogy a 2006-os tüntetéseken végrehajtott rendőri intézkedésekkel kapcsolatban egyetlen irat, vagy felvétel sem tűnt el. Az ellenzéki politikus azt kérdezte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy miért tűri ezt és miért nem indított még belső vizsgálatot a rendőrség által elkövetett bűncselekmények feltárására.

A sajtótájékoztatón a jobbikos képviselők kiosztották a 2006 október 23-án szolgálatot teljesítő REBISZ bevetési osztályok összetételét tartalmazó listákat az akkor szolgáló rendőrök nevével, rendfokozatával, beosztásával és hívószámával együtt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfőn jelentette ki, hogy a 2006-os tüntetéseken végrehajtott rendőri intézkedésekkel kapcsolatban egyetlen irat, vagy felvétel sem tűnt el. Makula György közölte: az ORFK még 2010-ben minden dokumentációt, beleértve a videofelvételeket is, átadta a történteket vizsgáló országgyűlési albizottságnak és Balsai István miniszterelnöki megbízottnak, így egyetlen irat, vagy felvétel sem tűnt el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik