Belföld

Csupán technikai kérdés a túlzottdeficit-eljárás

A szaktárca közleménye szerint tarjuk a hiánycélt, ez nem kérdés. Az eszközökön lehet vitatkozni, az eredményességen nem.

Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta ez az első olyan kormány, amely három százalék alá szorította le a költségvetési hiányt. Azon lehet vitatkozni, hogy a kormány jó eszközöket választott-e, de az vitathatatlan, hogy a célt elérte – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A tájékoztatás emlékeztet arra: a kabinet már februárban jelezte az Európai Bizottságnak, hogy újabb, ezúttal a GDP 0,4 százalékát jelentő költségvetési kiigazítás következik. Az országgal szembeni túlzottdeficit-eljárást egyébként a kormány technikai kérdésnek tekinti, és megnyugtató az is, hogy erről ugyanígy vélekedik az Európai Bizottság magyar tagja, Andor László is – jegyzi meg a közlemény.

Az Európai Bizottság tegnap elfogadott ajánlástervezete szerint Magyarországot további költségvetési erőfeszítésekre kérik annak érdekében, hogy idén sikerüljön elérni a kormány saját hiánycélját, a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított 2,5 százalékos célt, jövőre pedig a deficit maradjon az uniós küszöbként meghatározott 3 százalék alatt, az egyszeri intézkedések kivezetése ellenére is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik