Belföld

Brüsszeli döntés: a kormány örül és konzultál

Szijjártó és Giró-Szász értelmezése szerint az Európai Bizottság az ügyek 90 százalékában elfogadta a magyar válaszokat.

A kormány örömmel értesült arról, hogy az Európai Bizottság (EB) az általa kezdeményezett ügyek 90 százalékában elfogadta a magyar válaszokat, így ezeket le lehet zárni. A szükséges törvénymódosító javaslatokat a kormány szerdán jóváhagyta, és még ma megküldi egyeztetésre az Európai Központi Banknak. A nyitva maradt kérdésekről a kabinet készen áll a további konzultációra az Európai Bizottsággal.

Így reagált a miniszterelnök szóvivője és a kormányszóvivő arra, hogy az EB ügy döntött: két témában – az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára kapcsán – folytatják a Magyarország elleni gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kérnek a magyar kormánytól. Minderről részletes összeállításunkat itt olvashatja.

MSZP: mindenkit átver a kormány

Az IMF addig nem kezd tárgyalást Magyarországgal, amíg a kormány és az Európai Unió közötti jogi vita tart – mondta a szocialisták elnöke a brüsszeli döntés és az az arra adott kormányzati reakció kapcsán. Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a kabinet húzza az időt, átveri a piacokat, az uniót és a valutaalapot, de valójában nem akar megállapodni az IMF-fel.

Ez viszont életveszélyes magatartás, mert újabb hitelvesztést okoz, veszélyezteti a forint árfolyamát, ebből adódóan sokak megélhetését is. Mesterházy Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Bizottságot többségében jobboldali politikusok alkotják, ezért érthetetlen minden olyan magyarázat, amely mögöttes politikai okokat gyanít a mostani döntés hátterében.

Jobbik: gyarmati sorba süllyedtünk

Amíg Csehország fenntarthatja a Benes-dekrétumokat, Szlovákia pedig a nyelvtörvényét, addig Magyarországgal szemben eljárás indulhatott például a bírák korhatárával kapcsolatban. Mindez azt jelenti, hogy egy kettős mércét alkalmazó birodalom gyarmatává süllyedtünk, és ezt a magyar társadalomnak meg kell értenie – közölte az ellenzéki párt alelnöke.

Balczó Zoltán hozzátette: a Jobbik számára nem meghatározó kérdés az adatvédelmi biztos és a bírák nyugdíjkorhatárának ügye, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank kapcsán határozott kiállást várnak a kormánytól.

LMP: nem Brüsszelnek fáj, hanem a nemzetnek rossz

Számítani lehetett az Európai Bizottság döntésére, ugyanis a bírói korhatár, illetve az adatvédelmi hatóság függetlensége ügyében hozott hazai jogszabályok nemcsak az európai joggal ütköznek, hanem az ország érdekével is ellentétesek – közölte Heltai László szóvivő.

Szerinte ahogyan a Magyar Nemzeti Bank ügyében sikerült kompromisszumra jutni, ugyanúgy kellett volna tennie a kabinetnek a két másik ügyben is. Hozzátette: nem tudja, megszületik-e a megállapodás az EU-val és az IMF-fel a pénzügyi mentőcsomagról, mert neki úgy tűnik, hogy a kormány halogatásra játszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik