Belföld

A Kossuth téren ünnepel Orbán

A miniszterelnök a budapesti Kossuth Lajos téren mond beszédet március 15-én. A Jobbik és az LMP szintén a fővárosban ünnepel majd, míg az MSZP Esztergomban tartja központi rendezvényét.

Orbán Viktor kormányfő az állami ünnepségsorozat részeként a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 15 órakor kezdődő rendezvényen fog beszédet mondani – tudatta korábban Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Tavaly, a nemzeti ünnepen a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén mondta el beszédét Orbán Viktor, és arról szólt, hogy a március 15-i eskü, a “rabok tovább nem leszünk”, olyan fogadalom, amellyel 1848 óta minden magyar tartozik minden magyarnak. Hangsúlyozta, 163 év után is hűek vagyunk az eskühöz, ma is ehhez tartjuk magunkat.

Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes az idei nemzeti ünnepen Veszprémben mond beszédet. Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője március 15-én délelőtt az isaszegi, délután a váci ünnepségen vesz részt.

Az MSZP Esztergomba megy

Az MSZP március 15-én Esztergomban tartja központi ünnepségét. Török Zsolt szóvivő a helyszínválasztást a korábbi fideszes polgármester, Meggyes Tamás tevékenységével indokolta, mondván, az előző városvezetés, illetve a kormányoldalnak a jelenlegi független polgármester munkáját ellehetetlenítő magatartása a Fidesz-kormányzás jelképe. A szocialista párt rendezvényén beszédet mond Mesterházy Attila pártelnök és Lukács Zoltán, az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöke is.

Emellett a szokásoknak megfelelően idén is a nemzeti ünnephez igazodva ítéli oda az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány a Szabad Sajtó-díjakat. A díjátadó ünnepséget várhatóan március 13-án tartják Budapesten.

A Jobbik a Deák térre vonul

A Jobbik március 15-én – a korábbi évekhez hasonlóan – a fővárosi Deák Ferenc téren tartja ünnepi megemlékezését. A délután fél négykor kezdődő rendezvényen beszédet mond Vona Gábor pártelnök, valamint Szegedi Csanád, Balczó Zoltán és Gyüre Csaba alelnökök. Az ünnepség végén az érdeklődők ingyenes P. Mobil-koncerten vehetnek részt.

Az LMP az ünnepen is népszavazásra buzdít

Az LMP politikusai és aktivistái az idei nemzeti ünnepen, délután negyed kettőkor a Pilvax közben gyülekeznek a népszavazási kitelepülő szettekkel, amelyek – a sajtóosztály közlése szerint – az ünnep alkalmából kokárdadíszítést kapnak. A helyszínen Vágó Gábor kampányfőnök mond ünnepi beszédet, majd az LMP-sek elindulnak az utcákra, terekre aláírásokat gyűjteni.

Állami ünnepségek országszerte

A fővárosi Kossuth Lajos téren, a Magyar Nemzeti Múzeumnál és a budai Várban lesznek az idei március 15-i állami ünnepségsorozat rendezvényei. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából március 14-én, szerdán délután az Országház Kupolatermében átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a magas rangú állami kitüntetéseket.

Március 15-én, csütörtökön az ünnepségsorozat a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődik az ünnepélyes zászlófelvonással, a Díszszázad és a Nemzeti Lovas Díszegység közreműködésével. Ezt követően a térről ünnepi menet indul a Múzeumkertbe, ahol beszédet mond Tarlós István főpolgármester, és fellép például a Honvéd Táncegyüttes, valamint a Pénzügyőr Zenekar.

A múzeumtól az Astoria, az Erzsébet híd és az Attila út érintésével az ünneplők a budai Várba mennek, ahol egész nap családi programok várják az érdeklődőket. A Dísz téren például különböző mesterségekkel lehet majd ismerkedni, a Hadik-szobornál táncbemutatók lesznek, a Szentháromság téren többek között irodalmi színpad, a Kapisztrán téren pedig gólyalábas vonulás fogadja az ünneplőket. Rendezvények lesznek emellett az Országos Széchényi Könyvtárban, a Budapesti Történeti Múzeumban, a Nemzeti Táncszínházban, a hadtörténeti múzeumban és a Magyar Országos Levéltárban is – sorolja a közigazgatási tárca előzetes tájékoztatója.

Reggel kilenc és délután két óra között újra megrendezik a Nyitott Parlament nevű programot, amelynek ideje alatt előzetes regisztráció nélkül látogatható az Országház épülete. Kora délután két ünnepi menet is indul a Kossuth Lajos térre: az egyik kettő órakor a Nyugati térről, a másik fél kettőkor a Várból huszárok felvezetésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik