Belföld

A műemlékvédelem megmentené a Szőke Tiszát

24.hu
24.hu

2012. 03. 06. 16:11

Műemlékvédelmi eljárást kezdeményezett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a szegedi Szőke Tisza hajó megmentése érdekében.

Mint azt korábban megírtuk, az oldalára dőlt és süllyedni kezdett Szeged egyik legnevezetesebb hajója a tápéi kikötőben. Lapinformációk szerint a tragikus fordulat hatására a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műemlékvédelmi eljárást kezdeményez, ami talán a Szőke Tisza megmentésével járhat.

Ez azt jelenti, hogy a tulajdonos, illetve a felszámolását végző biztos hozzájárulásán kívül a hivatal engedélye is szükséges bármiféle munka megkezdéséhez.
A TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére a KÖH jelezte, hogy legkésőbb 2012. március 8-ig egyeztetést hív össze a tulajdonost képviselő felszámoló, a kikötőt képviselő MAHART Tiszayacht Kft. és a civil szervezetek részvételével annak érdekében, hogy minden fél, valamint a műemlékvédelmi szakhatóság számára egyaránt elfogadható további teendőket és azok ütemezését megbeszéljék.

A roncsot minél előbb el kell szállítani a kikötőből, ami egy rendkívül összetett feladat. Korábban is voltak ötletek arra, miként lehetne egy olyan hajójavítóba szállítani a vízijárművet, ahol biztonságossá és újjá varázsolják. Ez azonban anyagi nehézségek miatt mindig elmaradt. Az eredmény a mostani fejlemény, de talán a műemlékvédelmi eljárás megindít egy folyamatot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.