Belföld

Új ikon alatt bőghetnek fel a motorok

A Formula Student Hungary már nemcsak egyedi járművek tervezését hívja életre, nemrégiben ugyanis az autóverseny szervezőcsapata egy építész pályázatot hirdetett.

Már nemzetközi szinten is egyre nagyobb a híre a Formula Student Hungary nyitott vezetőfülkés autóversenynek, ami annak is köszönhető, hogy ebben a megmérettetésben a diákok maguk készítik el, egy sorozatgyártásra is alkalmas jármű prototípusát.

Sebesség és szükség

A gönyűi kikötőben évek óta egymásnak feszülnek a hallgatók által kreált masinák, és bizony a kidolgozott technológiák harca egyre nagyobb látogatottságnak örvend. Olyannyira, hogy a szervezők idén úgy döntöttek, a Forma1-es futamokhoz hasonlóan, ennek a derbinek is elkelne egy, a verseny ikonjaként is funkcionáló épület, ahol nyugodtan szemlélhetik az érdeklődők a versenyt. De ha már a Formula Student kapcsán is hallgatók mesteri munkái készülnek el, akkor az épület is legyen ifjú tehetségek produktuma – vallották a rendezők, ezért egy ötletpályázatot hirdettek országos szinten az új létesítmény megtervezésére. „Előállt a szükség nagy úr helyzet, hiszen európai szinten is egyre kedveltebbek vagyunk, ezért növekednünk kell. Szélében-hosszában már nincs hely a gönyűi területen, ezért elkezdtünk felfelé menni, így született meg az ötlet, hogy építsünk egy VIP-pavilont” – mondta a Győr24-nek Csütörtöki Tamás, a rendezvény főszervezője.

17-en lendületben

A felhívásra 17 munka érkezett, a pályázók felé pedig elvárás volt, hogy az épület a lendületet, a sebességet és az innovációt jelképezze, mindezt úgy, hogy közben a konstruktőri kívánalmaknak is megfelel, vagyis könnyen összeszerelhető, praktikus legyen. A szakmai zsűri, vagyis Finta József, Ybl-díjas építész; Rosta S. Csaba, a RAS Építész Kft. ügyvezetője; Pásztor Erika, az epiteszforum.hu főszerkesztője, valamint Wéber Gábor autóversenyző végül megosztott első helyezettként két tervet hirdetett ki győztesként. Ferenczi Huba egyedül, míg Báry Anikó és Varga Csaba közös projekttel nevezett, de az ő versenyüknek itt még közel sincs vége. Hiszen az ítészek 2 hetet adtak az ifjú építészeknek, hogy tökéletesre csiszolják munkájukat, a finisben pedig csak azt a létesítményt valósítja meg a kivitelező, amely minden elváráshoz igazodik. Mert ha már ikon-épületről beszélünk, akkor az tényleg legyen egyedi, egyszeri és profi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik