Belföld

POSzT-on a fehérvári Trió

A Vörösmarty Színház előadása, a Trió is bekerült a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába.

Israela Margalit darabjából Galambos Péter rendezett előadást színházunk stúdiójában. A produkciót a POSzT szakemberei, Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Zappe László kritikus, valamint Bicskey István színész, rendező, koreográfus beválogatták a XII. POSzT versenyprogramjába.

Fehérváron nagyon keveset tudtuk játszani a darabot, de nagyon örülünk, hogy beválasztottak bennünket a POSzT-ra – mondta Kuna Károly, aki Robert Schumann szerepét játssza a darabban. A Vörösmarty Színház a Csongor és Tünde című darabjával jutott hasonló megtiszteltetéshez, közvetlenül a színház rekonstrukció után. Tekintettel arra, hogy a POSzT ítélnökei nem nagyon láthatták a Triót, mert keveset játsszuk, ezért egy külön előadást szerveztünk a kedvükért – tájékoztatott Kuna Károly. Azt hiszem, Galambos Péter rendezőnek köszönhetjük a beválogatást, aki nagyszerű szakember, és többször dolgozott Székesfehérváron – emelte ki a Vörösmarty Színház színésze.
Tegnap, vasárnap délutánra sikerült a színháznak megszerveznie a külön előadást, ahova sokan látogattak el Pestről s az ország más részeiből, valamint a válogatók közül négyen, és nagy valószínűséggel még este beválogatták a darabot, hiszen a mai programkihirdetésben már ott volt a Trió is.

Kiss Csaba, akit nem régen választották a Miskolci Nemzeti Színház vezetői posztjára, a Trióval kapcsolatban elmondta: ez a produkció visszaadta a szakmába vetett hitet.

Egy igényes, kemény szakmai munka eredménye, hogy a Triót beválasztották a programok közé – mondta Galambos Péter, aki a darabot rendezte. Hozzátette: a sikert köszönni lehet a színészeknek, dramaturgnak, fordítónak, jelmeztervezőnek, de az ügyelőn keresztül az egész csapatnak. Egy jó írás volt az alapunk, de ehhez hozzávettünk eredeti Schumann írásokat, Arthur Rimbaud-t is használtunk, így születhetett egy erősebb szellemiségű darab, ami túl mutathatott azon, hogy egy egyszerű bulvár háromszögről legyen szó – hangsúlyozta a rendező. A művészsorsokról nem akartunk csak ezoterikusan beszélni, hanem nagyon is emberi hangon, talán emiatt is eljöttek az emberek Fehérváron a stúdióba, hogy találkozzanak velünk.

A XII. POSzT 2012. június 7-16. között kerül megrendezésre, ahol az alábbi darabok kerülnek bemutatásra:
Friedrich Dürrenmatt: János király – Örkény István Színház, Budapest
Rendező: Bagossy László

Molière: Scapin, a szemfényvesztő – Csokonai Színház, Debrecen
Rendező: Silviu Purcărete

Mohácsi István és Mohácsi János (William Shakespeare műve alapján): Szentivánéji álom – Weöres Sándor Színház, Szombathely
Rendező: Mohácsi János

Bessenyei György: A filozófus – Katona József Színház, Budapest
Rendező: Gothár Péter

William Shakespeare: Makrancos Kata – Vígszínház, Budapest
Rendező: Gothár Péter

Jane Austen: Értelem és érzelem – Petőfi Színház, Veszprém
Rendező: Valló Péter

Henrik Ibsen: Hedda Gabler – Állami Magyar Színház, Kolozsvár
Rendező: Andrei Şerban

Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja – Nemzeti Színház, Budapest
Rendező: Znamenák István

Katona József: Bánk bán – Katona József Színház, Kecskemét
Rendező: Bagó Bertalan

Tennessee Williams: Vágyvillamos – Radnóti Miklós Színház, Budapest
Rendező: Zsótér Sándor

Torsten Buchsteiner: Nordost – Katona József Színház, Kamra, Budapest
Rendező: Forgács Péter

Spiró György: Koccanás – Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza
Rendező: Tasnádi Csaba

Israela Margalit: Trió – Vörösmarty Színház, Székesfehérvár
Rendező: Galambos Péter

Székely Csaba: Bányavirág – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata – Yorick Stúdió
Rendező: Sebestyén Aba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik