Belföld

Közel 110 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba

Az idén - az eddig regisztrált adatok szerint - 109 ezren adtak be jelentkezési kérelmet egyetemekre, főiskolákra, mintegy 32 ezerrel kevesebben, mint a tavalyi esztendőben.

Az Oktatási Hivatal által az MTI-hez hétfőn eljuttatott összegzés szerint az idén 71 ezren választották a felsőoktatási jelentkezés elektronikus formáját, s 38 ezren nyújtották be a jelentkezésüket a hagyományos módon, papíron. A jelentkezések feldolgozása folyamatosan zajlik.
A jelentkezési határidőt ebben az évben meghosszabbították, a diákok február 24-ig adhatták be kérelmüket.
Tavaly csaknem 141 ezren adtak be felsőoktatási intézményekbe felvételi kérelmet, körülbelül ugyanannyian, mint egy évvel korábban.
A hivatal tájékoztatása szerint a jelentkezők eredményeinek függvényében minden lehetőség adott arra, hogy a korábbi évekhez hasonlóan mintegy 100 ezer hallgató kezdhesse meg felsőfokú tanulmányait szeptemberben, közülük csaknem 70 ezren állami ösztöndíjjal tanulhatnak.
Az elektronikus úton jelentkezőknek hétfőn van még lehetőségük arra, hogy a jelentkezésüket hitelesítsék. Ezt két módon tehetik meg: egyfelől a jelentkezési adataikat tartalmazó hitelesítési adatlapot kinyomtatva és postára adva, másfelől az Ügyfélkapun keresztül, elektronikusan.
A postai úton beérkező jelentkezési lapok és az online úton jelentkezők által benyújtott hitelesítő adatlapok összesítése még nem zárult le, azokat a Magyar Posta folyamatosan kézbesíti. Várhatóan a hétfői naphoz hasonlóan az elkövetkező napokban is érkeznek még postán keresztül jelentkezések.
Végleges adatok az idén a felsőoktatásba jelentkezők számáról, valamint a benyújtott jelentkezéseknek az intézmények és szakok közötti eloszlásáról valamennyi jelentkezés feldolgozását követően, április közepére várhatóak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik