Belföld

Beintettek az államtitkárnak a Házban

A szocik már a rizsestálban vannak! Szembesülés gabonával. Üdv a t. Házból.

Jól koreografált érzelemkitörésnek volt tanúja a t. Ház hétfő koradélután. Kétszer is.

A szocialista Gúr Nándor interpellációja készítette elő az akciót. A balos képviselő Cséfalvai nemzetgazdasági államtitkárt interpellálta úgy általában a megélhetésről. A szokásos kérdésre (hogyan lehet megélni negyvenhétezer forintból?) szokásos válasz született (szuper minden, a foglalkoztatás rekordot dönt éppen).


Fotó: MTI / Földi Imre

A parlamenti koreográfiának megfelelően Gúr joga volt minősíteni a választ, ám ő inkább a karzaton ülő civilek felé fordult, s tőlük érdeklődött, elfogadható-e az államtitkári reakció. Ekkor odafönt Tóth Imre, munkanélküli ózdi olvasztár nyílt, kérlelhetetlen proletárőszinteséggel csípőből, nagy ívben belengette ökölbe szorított jobb kezét, úgy, hogy a mozdulatot keresztbe állított bal alkarja stoppolta jelentős csattanással. Kevéssé vizuális olvasóink kedvéért: beintett Cséfalvainak.

A gesztust macskakörmözendő Gúr és csapata sajtótájékoztatót tartott a folyosón. A képviselő mögött felsorakozott Tóth és csapat, vagyis az úgynevezett éhségmenet, a Munkát, kenyeret, tisztességes béreket mozgalom reprezentánsai. Tóth olvasztár itt látható emocionális involváltsággal megismételte a lófaszos gesztust, ezt követően kollégája, a Tankcsapdás pulcsiban megjelenő edelényi szocialista, Komjáthi Imre meglepő bejelentést tett: szélesíteni kell mozgalmukat, olyannyira, hogy akár „Hongkongba is követni kell” az államtitkárt, „és a rizsestálból is a képükbe kell mondani, hogy szégyentelenek”.

Gúrnak nem volt gondja sem a beintéssel, sem a rizsestálba búvással, mi több, kijelentette, az MSZP filozófiája megegyezik az éhségmenetesek gondolkodásával: ők is a szolidaritás világát szeretnék felépíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik