Belföld

Audi: jelentős szerep a színvonalas szakképzésben

24.hu
24.hu

2012. 03. 05. 09:31

A kereskedelemben az okozta a legnagyobb problémát, hogy romlott az oktatás színvonala. A Kereskedelmi Szövetség szerint az új rendszer biztosan javulást hoz.

Komoly átalakuláson megy át a hazai szakképzés. A vállalkozói érdekképviseletek és a kamarák többnyire elégedettek a készülő tervekkel, mert nagyrészt sikerült elfogadtatniuk javaslataikat az oktatási államtitkársággal.

A szakképzés kapcsán a kereskedelemben az okozta a legnagyobb problémát, hogy drasztikusan romlott az oktatás színvonala, háttérbe szorult a gyakorlati képzés. A képzési rendszer folyamatban lévő átalakítása viszont bíztatónak látszik – vélekedett a Krónikának nyilatkozó Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. „Az igazi próbatétel az lesz, amikor majd az új rendszerben az első diákok megkapják a bizonyítványukat. Biztosak vagyunk abban, hogy lesz előrelépés – tette hozzá.

Ugyancsak bizakodó ez ügyben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László. „A legfontosabb az, hogy a szakképzés felügyeletét megkapták a kamarák. Innentől kezdve azt, hogy milyen tananyagot kel oktatni, azt a kamarák határozzák meg. Ez a tananyagfejlesztés meg is történt, felére csökkent a tárgyak és a szakok száma. A kamarák jelen vannak a vizsgáztatásnál. Elértük azt, hogy a tanulók kapnak támogatást az államtól, ami mintegy bérként épül be az életükbe” – mondta a kamarai vezető.

Parragh László szerint az is fontos változás, hogy a kamarák felügyelik, illetve ellenőrizhetik a jövőben, hogy a szakiskolai tanulók minden esetben üzemi körülmények között, valós helyetekben gyakorolhassák az elméletben tanultakat.

A szakképzés területén jelentős szereplő az Audi, amely a középszintű és a felsőfokú oktatásban is jelen van. A cég a közelmúltban újabb szakirányok beindítására vállalkozott a győri Széchenyi Egyetemen. Már nemcsak egy autóipari tanszék működik az intézményben, hanem egész tanszékcsoport: a belsőégésű motorokra szakosodotton túl, például anyagtechnológiával foglalkozó is alakult.

Az Audi, a győri mellett, szoros kapcsolatban áll a budapesti műszaki egyetemmel és a miskolci egyetemmel is. A cég megalakulása óta támogatja a szakképzést, a meghirdetett helyekre nem ritka a négy-ötszörös túljelentkezés. 2001 óta, az autógyártó cég és a győri szakképző intézetek együttműködésének kezdetétől, az oktatott tanulók száma már meghaladta az ezret.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.