Belföld

Audi: jelentős szerep a színvonalas szakképzésben

A kereskedelemben az okozta a legnagyobb problémát, hogy romlott az oktatás színvonala. A Kereskedelmi Szövetség szerint az új rendszer biztosan javulást hoz.

Komoly átalakuláson megy át a hazai szakképzés. A vállalkozói érdekképviseletek és a kamarák többnyire elégedettek a készülő tervekkel, mert nagyrészt sikerült elfogadtatniuk javaslataikat az oktatási államtitkársággal.

A szakképzés kapcsán a kereskedelemben az okozta a legnagyobb problémát, hogy drasztikusan romlott az oktatás színvonala, háttérbe szorult a gyakorlati képzés. A képzési rendszer folyamatban lévő átalakítása viszont bíztatónak látszik – vélekedett a Krónikának nyilatkozó Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. „Az igazi próbatétel az lesz, amikor majd az új rendszerben az első diákok megkapják a bizonyítványukat. Biztosak vagyunk abban, hogy lesz előrelépés – tette hozzá.

Ugyancsak bizakodó ez ügyben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László. „A legfontosabb az, hogy a szakképzés felügyeletét megkapták a kamarák. Innentől kezdve azt, hogy milyen tananyagot kel oktatni, azt a kamarák határozzák meg. Ez a tananyagfejlesztés meg is történt, felére csökkent a tárgyak és a szakok száma. A kamarák jelen vannak a vizsgáztatásnál. Elértük azt, hogy a tanulók kapnak támogatást az államtól, ami mintegy bérként épül be az életükbe” – mondta a kamarai vezető.

Parragh László szerint az is fontos változás, hogy a kamarák felügyelik, illetve ellenőrizhetik a jövőben, hogy a szakiskolai tanulók minden esetben üzemi körülmények között, valós helyetekben gyakorolhassák az elméletben tanultakat.

A szakképzés területén jelentős szereplő az Audi, amely a középszintű és a felsőfokú oktatásban is jelen van. A cég a közelmúltban újabb szakirányok beindítására vállalkozott a győri Széchenyi Egyetemen. Már nemcsak egy autóipari tanszék működik az intézményben, hanem egész tanszékcsoport: a belsőégésű motorokra szakosodotton túl, például anyagtechnológiával foglalkozó is alakult.

Az Audi, a győri mellett, szoros kapcsolatban áll a budapesti műszaki egyetemmel és a miskolci egyetemmel is. A cég megalakulása óta támogatja a szakképzést, a meghirdetett helyekre nem ritka a négy-ötszörös túljelentkezés. 2001 óta, az autógyártó cég és a győri szakképző intézetek együttműködésének kezdetétől, az oktatott tanulók száma már meghaladta az ezret.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.