Belföld

A holokauszt vasúti mementója Fehérváron

Deportálásra használt vagonban megérkezett a Holokauszt Vándorkiállítás a megyeszékhely állomására.

Az Élet Menete Alapítvány szervezésében a rendhagyó tárlat a Holokauszt áldozatainak állít emléket. A szervezők a MÁV-tól kaptak egy korabeli vagont, amelyet annak idején deportálásra használtak. Ebben 25 fotó látható, valamint hallható a korabeli gőzmozdony hangja és más zajok, továbbá megtalálhatók katonai öltözékek, bőröndök és különböző tárgyak.

A hétfői megnyitón Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete és Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet.

„Ezzel a vagonnal szállították az embereket Birkenauba, Auschwitzba, majd a Gulágra, a szibériai hadifogolytáborok poklába is” – mondta Vargha Tamás a kiállítás megnyitóján. A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: ” a múlt megismertetésével kell felkészíteni a fiatalokat a jelen gonoszságával való küzdelemre, hogy megmeneküljenek a rasszizmus, az antiszemitizmus, az osztályharc és a proletár internacionalizmus eszméjétől.”

A vándorkiállítás fotói a Magyar Nemzeti Múzeum archívumából származnak. A látogatók Novák Ilona múzeumpedagógus előadásában megismerhetik Schwartz Sándor történetét, akit ünnepelt futballistaként 1944. június 29-én, a debreceni gőztéglagyár rámpáján vagoníroztak be és hurcoltak Auschwitzba. Még négy másik koncentrációs tábort élt túl, míg végül 1945. május 2-án, a bajorországi Mühldorf fenyves erdejében talált rá egy amerikai hadosztály.

A megnyitón Forgács János holokauszt-túlélő történetét is hallhatták az érdeklődők. A ma már idős ember három koncentrációs tábort is megjárt tizenhat évesen, 1944-ben. A családtagjait megölték Birkenauban, és egyedül  állta ki egy éven át a náci láger szörnyűségeit.

Forgács János holokauszt-túlélő

A holokauszt a német kormány által eltervezett és irányított népírtás neve, amelynek körülbelül hatmillió európai zsidó áldozatul.

A tárlatot március 9-ig láthatják az érdeklődők Fehérváron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik