Belföld

Róna: korrupció hátráltatja az ország felzárkózását

Róna Péter szerint jelenleginél jobb kapcsolatra van szükség Németországgal, a Fideszt pedig "a lúzerek pártjának" nevezte.

Korábban a témában:

Róna Péter szerint a magyar gazdaság versenyképességének akadálya a korrupció, a társadalmi mobilitás hiánya, valamint az évek óta folytatott, magas kamatokat és devizaadósságot eredményező monetáris politika. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának tagja az MSZP agrár- és közgazdasági tagozatainak vendégeként pénteken Budapesten azt mondta: a kibontakozás akadálya, hogy a teljesítményorientált erkölcs és kultúra helyett Magyarországon változatlanul a kapcsolati tőke érvényesül, a korrupció a magyar társadalom szerveződésének olyan alapszabálya, amely nélkül az szinte működésképtelenné válna.

Róna Péter bírálta azt az évek óta uralkodó jegybanki monetáris politikát, amely tartósan 9 százalék körüli reálkamatot eredményezett. Mint mondta, 1945 óta nincs olyan nemzetgazdaság, amely ezt a kamatszintet képes lenne kitermelni. Ennek a monetáris politikának a következménye – folytatta -, hogy az adósságállomány kétharmada devizában van, így az árfolyam-ingadozás óriási hatást gyakorol a vállalatok teljesítményére.

A kilábaláshoz szerinte javítani kell a Nyugat-Európához, elsősorban az ország elsőszámú gazdasági partnerék számító Németországhoz fűződő kapcsolatokat, mert az elmúlt időszak tanulsága, hogy ma már nem Brüsszel, hanem Berlin irányítja az Európai Uniót, így a németeket, a német gazdaság szereplőit kell meggyőzni arról, hogy segítsék Magyarország felzárkózását.

Azt mondta: a magyar gazdaságnak nagy hozzáadott értékű termékeket kellene előállítania, és ebben fontos szerep juthat a mezőgazdaságnak. Véleménye szerint a magyar vállalkozásoknak az országban meglévő tudás kihasználására kellene törekedniük ahelyett, hogy alárendelt, beszállítói szerepbe kényszerülnek.

Az MNB felügyelőbizottsági tagja ezzel összefüggésben azt hangoztatta, a modern gazdaság hajtóereje nem a föld, a tőke vagy a munka, hanem a tudás. Példaként hozta, hogy tavaly az Apple amerikai számítástechnikai vállalat mintegy hatvanezer dolgozóval több bevételt eredményezett, mint amennyi a csaknem hárommillió ember munkájával előállított magyar bruttó nemzeti össztermék volt. Véleménye szerint az Apple példája azért is fontos, mert bizonyítja, hogy a sikerhez nem feltétlenül kellenek természeti adottságok vagy tőke, hiszen azzal az Apple-alapító Steve Jobs sem rendelkezett.

Hasonló innovációt várt a világ húsz éve a Rubik-kockáról ismert Magyarországtól, ezzel szemben az ország továbbra is azzal küzd, hogy az alkotni vágyók nem találják a helyüket a társadalomban, és előbb-utóbb külföldre mennek – jegyezte meg.

A magyar politikáról azt mondta, a Fidesz “a lúzerek pártja”, azoké, akik elhitték, hogy az ország képtelen eredményeket elérni a fejlett világban, és olyan politikai erőt keresnek, amely a feladásból adódó következményektől megóvja őket. Hozzátette, ez rendkívül szomorú, azonban Orbán Viktor “politikai zsenialitását” dicséri, hogy minderre ráérzett.

Róna Péter beszélt az EU/IMF-tárgyalások várható kimeneteléről is, megjegyezve, az Európai Unió vélhetően nagyobb költségvetési fegyelmet vár majd Magyarországtól, és a Nemzetközi Valutaalap lesz az, amely fogékonyabbnak mutatkozik a fenntartható növekedés feltételeinek megteremtéséhez szükséges intézkedésekre, feltéve, hogy az Orbán-kormány bemutat ilyeneket.

Szekeres Imre, a közgazdasági tagozat elnöke, gazdaságpolitikai kabinetvezető elöljáróban arról beszélt: az MSZP már hozzálátott szakmai programjának kidolgozásához, és bár ez több mint két évvel a választások előtt korainak tűnhet, fontosnak tartják, hogy a szocialista párt időben világos alternatívát állítson a jelenlegi kormánnyal szemben.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

flag of the european union on broken brick wall and half usa united states of america flag, crisis president and europe for europe business customs duties on products tax export and import concept
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.