Belföld

Összeállt az akarattyai szétválást előkészítő bizottság

Akkora érdeklődés kísérte az önállóvá válás miatt összehívott falugyűlést, hogy nem fértek be az emberek a közösségi házba.

Mintegy 150 ember ment el csütörtökön este a falugyűlésre, így még az udvaron is álltak. Keneséről is voltak érdeklődők, de csak a regisztrált akarattyaiak szavazhattak a szétválást előkészítő bizottság tagjaira. Végül 88-an szavazták meg a bizottság hét tagját- tudta meg a Fehérvár24 Udvardy Gábortól a település önállóságát kezdeményezők egyikétől.

Udvardy Gábor elmondta: a fórumot Kenese polgármestere vezette le. A megjelentek valamennyien egyetértettek abban, hogy Kenesétől váljon szét a település. A következő lépésként a bizottság felkér majd egy gazdasági szakembert, aki a kenesei polgármesteri hivatalban kigyűjti azokat az adatokat, amelyekkel bizonyítható lesz, hogy képes a városrész önállóan is megélni.

Korábban balatonakarattyai lakosok fogtak össze azért, hogy a településük leválhasson Keneséről, mert úgy vélik, önállóan életképes a városrész, és helyben virágzóvá tudják alakítani. Közel 50 aláírást gyűjtöttek össze azért, hogy a kenesei testület tűzzön ki egy lakossági fórumot a településrészen. Egyhangúan szavazták meg a fórumot a képviselők, amelyet csütörtökön este tartottak.

Udvardy Gábor úgy véli a szétváláshoz szükséges népszavazásra legkorábban 3 hónap múlva kerülhet csak sor. Vélhetően 2014-től válhatna szét a két település, ám sikeres népszavazás után, ha a belügyminiszter és a köztársasági elnök is jóváhagyná azt, akkor már valamennyire védve lenne a városrész vagyona, mert moratóriumot kérhetnének a helyiek az ingatlanok értékesítésére.

1828-ban a Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület alapítói alakították ki a települést. A szocialista rendszerben csatolták Balatonkeneséhez. 2005-ben az üdülőtulajdonosok és a lakók nyomására részönkormányzatot hoztak létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik