Belföld

Nemzetiek lettek a rajkók

Március elsejével Rajkó Nemzeti Zenekar néven újult meg a művészegyüttes.

A zenekar új igazgatója Sket István táncművész, produkciós vezetője Barna István táncpedagógus-koreográfus, művészeti vezetője pedig Sárközi Ferenc zongoraművész lett. A Balassi Intézetben lesz az otthona az újonnan alakult Rajkó Nemzeti Zenekarnak.

A zenei színvonal és megújulás biztosítása érdekében a zenekar vezetősége próbajátékot hirdetett meg, melyen több mint 50 muzsikus vett részt, a szakmai zsűri döntése alapján közülük 19 fő kapott szerződéses státuszt, vagyis biztos megélhetést jelentő állást.


Fotó: MTI / Kollányi Péter

A Rajkó Nemzeti Zenekar vezetésének tervei között szerepel – az alapító Farkas Gyula által kijelölt zenei út tiszteletben tartása mellett – a cigányzene 21. századi hangzásvilágának megteremtése, a 60 év alatt kialakult repertoár legsikeresebb darabjainak felújítása ugyanúgy, mint vendégszerzők munkáinak előadása, illetve együttműködés kialakítása neves hazai táncegyüttesekkel.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2011 decemberében a Design Terminál Nonprofit Kft.-t bízta meg a Rajkó Művészegyüttes átvételére és helyzetének rendezésére. A Design Terminál megnyugtatóan, hosszú távon kívánta rendezni a zenekar pénzügyi helyzetét és annak további sorsát.

A sajtóban megjelent pontatlan információkkal és ellentmondásos nyilatkozatokkal szemben az együttes korábbi tagjai 2012. február 27-ig valamennyien megkapták elmaradt járandóságukat. Az indulásához szükséges anyagi hátteret a 2011-es évben, pályázati úton elnyert támogatás fedezi. Ehhez társul majd a későbbiekben a fellépésekből származó, illetve a támogatóktól kapott bevétel – közölte a Design Terminál Nonprofit Kft.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik