Belföld

Mesterházy sem örül az EU-s szankciónak

Mesterházy Attila szerint sem szerencsés egy felzárkóztatási támogatásra szoruló országot a kohéziós pénzek elvonásával büntetni.

Az európai szocialistáknak és az MSZP-nek is az az álláspontja, hogy nem szerencsés egy felzárkóztatási támogatásra szoruló országot a kohéziós pénzek elvonásával büntetni – mondta Mesterházy Attila, a szocialista párt elnök-frakcióvezetője pénteken sajtótájékoztatón. Mesterházy Attila hangsúlyozta: arról az európai bizottsági javaslatról, amely 2013. január 1-jétől felfüggesztene 495 millió euró Magyarországnak járó felzárkóztatási támogatást, március 13-án az uniós pénzügyminiszteri tanácsnak, az Ecofinnek kell döntenie. Arra hivatkozva, hogy a testületben túlnyomórészt jobboldali politikusok vannak, az MSZP elnöke firtatta: mit tesz az Orbán-kormány azért, hogy a néppárti politikusok ne szavazzák meg a támogatások felfüggesztéséről szóló indítványt?

Kitért arra is, az Ecofin január 24-én hozott állásfoglalásában megerősítette, hogy Magyarország nem tett megfelelő intézkedéseket a túlzott államháztartási hiány fenntartható módon történő kiigazítására, és ezzel megalapozta a Magyarországgal szembeni szankció lehetőségét. Ezzel kapcsolatban az MSZP-elnök arra kérdezett rá, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter részt vett-e az ülésen és a jegyzőkönyv szerint egyhangú döntésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik