Belföld

Hende szerint szétlopták a honvédséget

A győri Fidelitas által szervezett Egyenes Beszéd programsorozat vendége volt Hende Csaba, honvédelmi miniszter. A politikus elmondta, hogy nagyszerű magyar katonákkal büszkélkedhetünk, de a háttérben vannak elkeserítő tények.

Egyenesen kezdett a miniszter. Március 2-án Győrbe látogatott Hende Csaba, akit a Megyeháza dísztermében köszöntöttek a megjelentek. „A honvédséget a 2010-es évet megelőzően szétlopták, csak az utóbbi hetekben 47 büntetőfeljelentést tettem. A lopásokkal pedig a honvédség presztízse is csökkent, és ahhoz, hogy ezt helyrehozzuk, rengeteg munka kell. Szerencsére nagyszerű katonáink vannak, és az elmúlt másfél évben már érezhető, hogy elindultunk egy pozitív irányba” – kezdte beszédét Hende Csaba. Majd hozzátette, hogy a legfontosabb célkitűzések között a jövőben is a kiképzés, a katasztrófahelyzetekben való részvétel, és a pozitív nemzetközi megítélés szerepel. Itt a jelenlegi missziókról is említést tett a miniszter. „A magyar katonák rendkívüli teljesítményt nyújtanak mind Koszovóban, mind Bosznia-Hercegovinában, mind pedig Afganisztánban, és ezzel rendre kivívják más nemzetek és az előljáró parancsnokok elismerését” – hangsúlyozta a politikus.

A Balkánon dúló viszály egyébként Győr számára azért is érdekes, mert nemrégiben városunkból is indult egy kontingens az érintett területre. Hende Csaba megjegyezte, hogy bár politikailag továbbra sem felhőtlen a helyzet Boszniában, katonailag a térség folyamatosan stabilizálódik, ami akár kevesebb magyar katona szolgálatát kívánja majd a közeljövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik