Belföld

Győrben is első a megelőzés

Az új alaptörvény előírásának megfelelően, március 2-án formálisan is megalakult a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság. Az új rendszer elsődleges célkitűzése a megelőzés lesz.

Az új alaptörvény értelmében állami feladattá vált a honvédelmi és a katasztrófavédelmi tevékenységek ellátása. A feladatkörök megyei szinten a kormányhivatalokhoz kerültek, pontosabban a védelmi bizottságokhoz. Március 2-án a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság is megalakult formálisan, melynek elnöki posztját Széles Sándor kormánymegbízott tölti be a jövőben. Az átalakulásról pénteken a Megyeháza dísztermében számoltak be az érintettek a sajtó képviselőinek. Az elnök elmondta, hogy a legfontosabb teendőjük most a megelőzés lesz, és a felkészülés az esetleges katasztrófahelyzetekre. „Olyan terveket kell kidolgoznunk, amelyek az előttünk álló helyzetet majd kompenzálni és kezelni tudják. Szeretnénk minden környező települést bevonni a munkánkba, hogy megismerjük egyes városok, falvak veszélyforrásait” – hangsúlyozta Széles Sándor.

Gyorsabb, hatékonyabb rendszer

Az átszervezéssel profiltisztítás is történt” – erről már Dr. Tokovicz József, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatal főigazgatója számolt be a megjelenteknek. „Külön vált a katasztrófavédelem és a honvédelem feladatrendszere, ez a szervezeti felépítésben is megmutatkozik. Így még egyértelműbbé válnak a hatás- és a jogkörök, vagyis az, hogy kinek, milyen tevékenységet kell végrehajtania” – mondta a Győr24-nek a főigazgató.

Az újításoktól azt várják a szakemberek, hogy egy intenzívebb, felkészültebb szervezet fog a lakosság rendelkezésére állni a jövőben. A tervek szerint a megyei védelmi bizottságok június 30-ig országszerte megalakulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik