Belföld

Engedett a melegeknek a minisztérium

Szerepelhetnek a jövőben a bejegyzett élettársak az örökbefogadási adatlapokon – jelent meg a Magyar Közlönyben szerdán.

Elérte célját a Háttér Társaság a Melegekért Egyesület, amely korábban írásbeli véleményt nyújtott be a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak, amelyben azt kifogásolta, hogy a társadalmi vitára bocsátott egyes gyermekvédelmi és családtámogatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló előterjesztésben szereplő örökbefogadási űrlapok nem tartalmazzák a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét. Az említett családi állapot ezentúl szerepelni fog az egyedülálló, a házastárs, valamint az élettárs rubrika mellett.

Mint arról korábban beszámoltunk, a minisztérium kiegészítése nem jelenti azt, hogy bővültek volna a melegek örökbefogadással kapcsolatos jogai, mivel a hatályos jogszabályok szerint nincs akadálya az egyedüli örökbefogadásnak. A probléma a jogbizonytalanság miatt merült fel, az adatlapot kitöltő személyek sokszor nem tudták, melyik kategóriát kell bejelölniük.

A Háttér Társaság 2010-es kutatási adatai alapján a 2100 válaszadó több mint 50 százaléka szeretne gyereket vállalni. A többiek a jogi és társadalmi környezet elutasításától való félelem miatt tartanak a gyermekvállalástól. A civil szervezet ezzel kapcsolatban korábban kifejtette: a demográfiai problémák megoldása érdekében az államnak lehetővé kell tennie a gyermekvállalást, nem pedig a család fogalmának korlátozását szorgalmaznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik