Belföld

44 év siker: születésnaposok a filharmonikusok

1968-ban, vagyis éppen 44 éve vált félhivatalos művészeti intézményből, professzionális koncertzenekarrá a Győri Filharmonikus Zenekar. Március 1-jén, a Kantharosz Gálán ünnepeltek.

A Győri Filharmonikus Zenekar a korábbi Rába Filmszínház átalakítása után 2001 őszén költözött be jelenlegi helyére, a csodálatos Richter-terembe. A társulat jogelődjét, a Győri Férfidalegyletet, 1846-ban a világhírű, győri születésű karmester, Richter János édesapja, Richter Antal alapította. A filharmonikusok neve ma már összefonódik Győrrel, hiszen az 1894-ben városi együttessé vált csapat, sikereinek köszönhetően, a kisalföldi megyeszékhely kulturális életben betöltött szerepét is öregbíti.

Az 1968-as esztendő új fejezetet nyitott a zenekar életében, hiszen az addig félhivatalos művészeti intézmény, professzionális koncertzenekarrá avanzsált. Ma már 74 muzsikus húzza estéről-estére a nótát, hol hazai, hol nemzetközi színpadokon, óriási ováció közepette. A zenekar neve a világ számos pontján ismerősen cseng. Nemcsak a turnék révén vált népszerűvé a társulat, hanem a neves vendégművészek meghívásával is, akik csak dicsérően tudnak nyilatkozni a csapatról. A dirigensek közül érdemes megemlíteni például Kobajasi Kenicsiró, Lamberto Gardelli, Hans Richter, vagy éppen Eugene Goosens és Gilbert Varga nevét, de a zenekarral muzsikáló szólisták listája is hosszú, legutóbb például Baráti Kristóf hegedűművész lépett fel az együttessel.

A filharmonikusok március 1-jén a jótékony Kantharosz Gálán ünnepeltek, ezen az esten ugyanis nemcsak a nemes kezdeményezés miatt muzsikáltak, hanem a társulat miatt is, hogy a jövőben is ilyen sikerekkel szerepeljenek a zenei életben.

fotók: www.gyfz.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik