Belföld

27 főt honosítottak Fehérváron

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében Székesfehérváron vette át 27 határon túl élő a magyar állampolgársági okmányokat.

A koronázó városban tehette le a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges esküt 27 határon túl élő magyar. A közelmúltban felújított Hiemer-ház esküvői termében gyűltek össze Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és a Vajdaságból azok a magyarok, akik a mai napon vehették át magyar állampolgárságukat igazoló okmányukat, és tették le az állampolgársági esküt Székesfehérvár polgármesterének.
A nagy számban megjelent sajtóképviselőket a rendezvény megkezdése előtt tájékoztatták, hogy legyenek tekintettel azokra a jelenlevőkre, akik honosítási kérelmüket azokból a szomszédos országokból nyújtották be, ahol retorzió fenyegeti őket. Ennek megfelelően a Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből érkezetteket csak úgy lehetett fotózni, hogy arcuk ne legyen felismerhető. Megdöbbentő, hogy erre éppen a két európai tagállam állampolgárainál – Szlovákiánál és Romániánál – van szükség, miközben Szerbiában nem fenyegetik a magyarokat.
Ha valami történelem, akkor ez az – mondta köszöntőjében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Az a nemzet, amit a vérlázító igazságtalanságok szétszabdaltak, most közjogi értelemben is egyesülni tud. A magyar nemzet Szent István óta közjogi nemzet is volt, amit a szent koronához való hűsége is szimbolizál, s ez különösen fontos hangsúlyozni Székesfehérváron, első királyunk városában – emelte ki Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes hozzátette: a magyar állampolgársági törvény nem ismer „A” meg „B” kategóriájú állampolgárt, egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgársággal, és nincsen itthoni, meg külhoni.
Az, hogy a honosítás miről szól, a legjobban az idős bácsi és néni szeméből kicsorduló könny árulja el – mondta a sajtótájékoztatón Fehérvár polgármestere. Ez nekünk, Magyarországon élőknek a legtanulságosabb. Cser-Palkovics András külön megköszönte Milosev Stellának, hogy a Vajdaságból pár hónappal ezelőtt elindult a Fehérvár Hangja versenyen, és ott nagyon szépen szerepelt, most pedig újra találkozhattunk, s ezen az ünnepi napon állampolgárságot szerzett a fiatal hölgy.
Én egy magyar családból származom. Magyar a nyelvünk, magyar a vallásunk. Ugyanakkor mégis öröm és büszkeség számomra, hogy ezt a magyarságomat immár a magyar állam is elismeri – mondta Milosev Stella.
A miniszterelnök-helyettes zárszóként elmondta, hogy már biztos, hogy március 15-re esküt tehet a 150 ezredik honosított állampolgár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik