Belföld

27 főt honosítottak Fehérváron

Nagy Zoltán

2012. 03. 02. 13:22

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében Székesfehérváron vette át 27 határon túl élő a magyar állampolgársági okmányokat.

A koronázó városban tehette le a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges esküt 27 határon túl élő magyar. A közelmúltban felújított Hiemer-ház esküvői termében gyűltek össze Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és a Vajdaságból azok a magyarok, akik a mai napon vehették át magyar állampolgárságukat igazoló okmányukat, és tették le az állampolgársági esküt Székesfehérvár polgármesterének.
A nagy számban megjelent sajtóképviselőket a rendezvény megkezdése előtt tájékoztatták, hogy legyenek tekintettel azokra a jelenlevőkre, akik honosítási kérelmüket azokból a szomszédos országokból nyújtották be, ahol retorzió fenyegeti őket. Ennek megfelelően a Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből érkezetteket csak úgy lehetett fotózni, hogy arcuk ne legyen felismerhető. Megdöbbentő, hogy erre éppen a két európai tagállam állampolgárainál – Szlovákiánál és Romániánál – van szükség, miközben Szerbiában nem fenyegetik a magyarokat.
Ha valami történelem, akkor ez az – mondta köszöntőjében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Az a nemzet, amit a vérlázító igazságtalanságok szétszabdaltak, most közjogi értelemben is egyesülni tud. A magyar nemzet Szent István óta közjogi nemzet is volt, amit a szent koronához való hűsége is szimbolizál, s ez különösen fontos hangsúlyozni Székesfehérváron, első királyunk városában – emelte ki Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes hozzátette: a magyar állampolgársági törvény nem ismer „A” meg „B” kategóriájú állampolgárt, egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgársággal, és nincsen itthoni, meg külhoni.
Az, hogy a honosítás miről szól, a legjobban az idős bácsi és néni szeméből kicsorduló könny árulja el – mondta a sajtótájékoztatón Fehérvár polgármestere. Ez nekünk, Magyarországon élőknek a legtanulságosabb. Cser-Palkovics András külön megköszönte Milosev Stellának, hogy a Vajdaságból pár hónappal ezelőtt elindult a Fehérvár Hangja versenyen, és ott nagyon szépen szerepelt, most pedig újra találkozhattunk, s ezen az ünnepi napon állampolgárságot szerzett a fiatal hölgy.
Én egy magyar családból származom. Magyar a nyelvünk, magyar a vallásunk. Ugyanakkor mégis öröm és büszkeség számomra, hogy ezt a magyarságomat immár a magyar állam is elismeri – mondta Milosev Stella.
A miniszterelnök-helyettes zárszóként elmondta, hogy már biztos, hogy március 15-re esküt tehet a 150 ezredik honosított állampolgár.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.