Belföld

Roham volt a győri iparkamaránál is

Nagy volt a roham a kamaráknál, szerdáig kellett ugyanis a hazai vállalkozásoknak és gazdasági társaságoknak kezdeményezniük a kötelező nyilvántartásba vételt.

Több mint 300 ezren tettek ennek eleget, regisztrációjuk azonban akkor válik érvényessé, ha március 31-ig az 5 ezer forintos hozzájárulást is befizetik. A jelentkezés a következő két hétben is folytatódhat, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslései szerint összesen 600 ezer vállalkozás regisztrációját várják – számolt be a Hír TV.

A Győr-Moson-Sopron megyei iparkamara székházába megállás nélkül érkeztek a regisztrációra jelentkezők. A határidő végéig 25 ezer vállalkozást vártak, közülük 18 ezren tettek eleget kötelezettségüknek. 12.500 adatlapot interneten küldtek el, 5500 regisztráció személyes kitöltés útján történt. 11 ezren az 5 ezer forintos hozzájárulás befizetésével sem vártak március végéig.

Meg fogjuk levélben keresni azokat a vállalkozásokat, akik nem regisztráltak, de léteznek, és kérni fogjuk őket, hogy ezt a regisztrációt pótolják. Nem szándékozunk hatóságként fellépni a regisztrációval kapcsolatban, de a vállalkozásoknak is látniuk kell, hogy az ő érdekük is, hogy ez az adatbázis pontos legyen, és ez számukra is használható.“- nyilatkozta Dinnyés Előd, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

A Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke szerint a kamarai regisztráció átlátható viszonyokat teremthet. “Vannak olyan személyek, akik tízesével, százasával hozzák létre a cégeket, amiket árulnak, amiknek a csődbe menetelét eleve megszervezik, cégeket hoznak létre, hogy a bennük felhalmozott áfa-tartozással a céget eltűntessék, ennek a folyamatnak véget kell vetni” – mondta Sragner László, aki úgy véli, a hazai kis- és középvállalkozások is belátták a kötelező nyilvántartásba vétel szükségességét. “A kötelező tagságot a gazdaság szereplői egyértelműen sarcnak, adónak, plusz olyan tehernek tekintenék, ami ellen küzdeni kell, és nem érné el a célját ez az egész intézkedés. A kötelező regisztrációt azonban úgy érzem, hogy a vállalkozások nagyrészt meg fogják érteni és tudomásul veszik.

Ha egy vállalkozás a kötelező kamarai hozzájárulást nem fizeti be, az a törvény szerint meg nem fizetett köztartozásnak minősül. Az adóhatóság azonban csak 10 ezer forint feletti összegnél hajthatja be a tartozást adók módjára.

A kötelező regisztráció nem érinti az agrártevékenységet folytató vállalkozásokat, a mezőgazdasági termelőket, a magán-állatorvosi, az ügyvédi, az egyéni szabadalmi ügyvivői, a közjegyzői és az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet folytatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik