Belföld

Kétmilliós fizetés a Költségvetési Tanács elnökének

A havi átlagkereset kilencszerese járhat majd Kovács Árpádnak, ha a parlament elfogadja Kósa Lajos nagyvonalú javaslatát.

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint azért kell jól megfizetni a Költségvetési Tanács elnökét, mert semmi mással nem foglalkozhatna, leszámítva az oktatást. Tavaly decemberben egyébként ugyanezt az előterjesztést tette Rogán Antal is – akkor még Járai Zsigmond vezette a tanácsot-, ám a Ház elvetette a javaslatot. Ezért a stabilitási törvény jelenleg azt mondja ki, hogy a Költségvetési Tanács tagjai feladatuk ellátásáért illetményre és egyéb juttatásra nem jogosultak.

Kósa Lajos másik javaslata elhagyná a stabilitási törvénynek azt a részét, amely szerint az önkormányzat működési célra csak likvid hitelt vehet fel. A változtatás alapján – egyedi kormányzati engedéllyel – a helyhatóságok felvehetnének kölcsönt, ám csak akkor, ha ez veszélyezteti az államadósság csökkentésének követelményét, és visszafizetése az önkormányzat saját bevételei alapján biztosítottnak látszik.

Az előterjesztés azt is tartalmazza, hogy a képviselő-testület megengedhetné a polgármesternek vagy a pénzügyi bizottságnak az önkormányzat költségvetési előirányzatainak módosítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik