Belföld

Életveszély fenyegetett a Móri út 8. alatt

Fél órával ezelőtt költöztették ki a Móri út 8. szám alatti utolsó családot.

A székesfehérvári Móri úton áldatlan állapotok uralkodtak éveken keresztül. Éppen ezért a mai, rendkívüli közgyűlés zöld utat adott a Móri út 8. szám alatti épület azonnali kiürítésének, és egyben elrendelte az abban jogcímmel lakó két bérlő család, és a jogcím nélkül ott tartózkodók elhelyezését.
Földi Zoltán – aki a helyszínen is egyeztetett az érdekképviseletekkel – elmondta, hogy Vannak problémák, amiket csak gyorsan, határozottan lehet megoldani. Székesfehérvár Városgondnoksága a Széphő Zrt., a Polgármesteri Hivatal, a Kríziskezelő Központ, a Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint a Rendőrség szakembereivel együttműködve délre befejezték a kiürítést. Ezt követően az ingatlant kezelő Széphő Zrt. szakemberei megvizsgálják, hogy az épület megmenthető-e.
Székesfehérvár Önkormányzata gyors előkészítést követően határozott lépésre szánta el magát: az évtizedek óta pusztuló, mára életveszélyessé váló lakóházat azonnal ki kell üríteni. A Móri út 8. szám alatti épület sorsával a korábbi önkormányzati ciklusok alatt is foglalkozott a közgyűlés, változás azonban máig nem történt. A közgyűlés határozatát egyhangúlag fogadta el.
A házban lakó családok közül kettőnek volt jogszerű bérleti szerződése, összesen hat fővel. Őket az Önkormányzat másik bérlakásba költözteti. A romos épületben azonban további 29 jogcím nélküli lakó is élt. A helyzet mára minden tekintetben tarthatatlanná vált, de az elektromos hálózat állapota és az alkalmazott fűtéstechnológiák következtében visszaáramló szén-monoxid miatt a ház emberi tartózkodásra végképp alkalmatlannak bizonyult. Az épület statikai állapota is kritikus, így az azonnali kiürítés az egyetlen racionális megoldás.
A jogcím nélküli lakók irányában ugyan az önkormányzatnak semmilyen kötelezettsége nincsen, de emberiességi megfontolásból a város vezetése senkit nem akar az utcára juttatni. Átmeneti szálláson, nevelőotthonban, vagy a Kríziskezelő Központban ideiglenesen mindenkinek jut fedél a feje fölé, amíg saját lakhatásukról gondoskodnak.
A házban lakó önkényes lakók jelentős része az emberi normákat sem tartotta tiszteletben, s fenyegetést jelentett az arra járók s a szomszédságban élők számára is. Ennek e cikk írójaként magam is szemtanúja, néha elszenvedője lehettem, hiszen naponta jártam el a Móri út 8. épülete mellett.
Az épület többször szerepelt a híradásokban, történt ott korábban haláleset is, amikor egy kiskorú lakó bennégett egy fáskamrában. Mindenkinek jobb így, hogy a lakók máshol nyernek elhelyezést – mondta Földi Zoltán, Felsőváros képviselője.
A város erején felül gyakorol gesztust, amit sokan túlzásnak érezhetnek, én mégis azt mondom, hogy utoljára kínáljunk még egy esélyt mindenkinek a közösségbe való beilleszkedésre – hívta fel a figyelmet a kiköltöztetésen aktívan segítő jegyző, Bóka Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik