Belföld

Csúcson az influenza Csongrád megyében

Csúcson jár az influenza járvány Csongrád megyében, megnégyszereződött a betegek száma.

 

Általában jóval a küszöbérték felett, „felszálló ágban van” az influenzajárvány Csongrád megyében, megnégyszereződött a betegek száma az elmúlt napokban  –  közölte a Szeged24-el  az ÁNTSZ Csongrád Megyei  Kirendeltségének járványügyi osztályvezetője. Dr. Tombácz Zsuzsanna elmondta: Csongrád városából épp két óvodából is kaptak jelentést, hogy a gyerekek csaknem hatvan százaléka hiányzik betegség miatt, és amikor kiszálltak az ÁNTSZ munkatársai a levett mintákból itt is kimutatták az influenza vírust.

A főorvos arról tájékoztatott: szemben a tavalyi évvel, amikor a H1N1 vírus dominált, az idén „a hagyományos”, A típusú influenza vírus tért vissza, főleg ez okozza a megbetegedéseket. A járványügyi szakember elmondta: erre az influenza típusra az jellemző, hogy magas lázzal, hidegrázással, elesettséggel, végtagfájdalommal kezdődik, majd jelentkeznek a felső légúti tünetek, a köhögés és a torokfájás is. A főorvosnő beszámolója szerint jelenleg Csongrád megyében Makón a legkevesebb a betegek száma, és Szentesen és Hódmezővásárhelyen a legtöbb. Szentesen például 800-100 ezrelék a megbetegedések száma, ami jócskán meghaladja a járványügyi küszöbértéket, de Szegeden is 600 ezrelék körül mozog, amely szintén túl van a küszöbön. Hódmezővásárhelyen a magas megbetegedési arány miatt Szegedhez hasonlóan csütörtöktől látogatási tilalmat rendelnek el a kórházakban.

Tombácz Zsuzsanna azt is elmondta: továbbra is a gyerekek és a fiatal felnőttek a legveszélyeztetettebbek. Utóbbiak szerinte azért, mert ők valószínűleg kevesen vették fel a védőoltást. A főorvosnő arra is felhívta a figyelmet: az enyhébbre forduló időjárás és az ilyenkor szokásos nagy létszámú rendezvények, mint a farsangi bálok vagy az iskolai szalagavatók  kedveznek a vírusok szaporodásának és terjedésének. Ami a megelőzést illeti, a szakember azt tanácsolta: lehetőleg kerüljük el a zsúfolt helyeket, szedjünk immunerősítő készítményeket, vitaminokat illetve ezeket tartalmazó élelmiszereket, zöldségeket, gyümölcsöket. Emellett lehetőleg gyakran sétáljunk a szabad levegőn, de ne hagyjuk becsapni magunkat az enyhébb időjárástól, öltözködjünk rétegesen.

A járvány kimeneteléről Dr. Tombácz Zsuzsanna azt mondta: általában hat-nyolc hétig tart egy járvány lefutása. Elmondása szerint jelenleg ennek „a felszálló ágában” tartunk, úgyhogy nagy valószínűséggel még három-négy hétig érvényben lesz a látogatási tilalom a kórházakban. A tilalmat az ÁNTSZ akkor oldja majd fel, ha stagnálni kezd a megbetegedések száma és a járvány csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik