Belföld

Túl szigorúak a külföldi rendszámú autókkal

Az ombudsman több kifogást emelt a külföldi rendszámú autók használatával kapcsolatos törvénnyel szemben.

A külföldi rendszámmal ellátott jármű belföldi üzemeltetésére, használatára vonatkozó jogszabályi rendelkezések alkalmasak arra, hogy sértsék a tulajdonhoz, a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogot, valamint közvetlenül veszélyeztessék a tisztességes eljárás jogát – állapította meg az ombudsman és törvénymódosításra kérte fel a kormányt.

Szabó Máté azután alakította ki a véleményét, hogy több beadványozó sérelmezte: magyar állampolgárságú felesége csak korlátozással vezetheti a külföldi rendszámú családi autót. Érkezett olyan beadvány is, amely szerint a hazai rendelkezés sérti a személyek szabad áramlására vonatkozó uniós alapelvet.

Stikli a regisztrációs adó elkerülésére

A regisztrációs adó megfizetése alól sokan külföldi rendszám használatával próbáltak, próbálnak kibújni. A jogszabályi rendelkezés ennek megakadályozására született, és az a lényege, hogy belföldi üzembentartó, tulajdonos illetve magyarországi lakóhellyel rendelkező járművezető Magyarország területén nem jogosult külföldi rendszámú gépjárművet vezetni.

A jogszabály azonban mentességeket is meghatároz, amelyek meglétét bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal kell igazolni. Ilyen például, ha igazolják, hogy a járművet egy napnál rövidebb ideig használják Magyarországon, ebben az esetben egy napig a házastárs is vezetheti. Az ombudsman szerint viszont a házastárs korlátlan autóhasználatra jogosult.

Elveszik a forgalmit és fizetni is kell

További probléma, hogy a jogszerű használatot igazoló okiratok utólagos bemutatására nincs lehetőség, az ellenőrzés során minden iratnak rendelkezésre kell állnia, szükség esetén a hiteles fordítással együtt. Ha a vezető a helyszínen nem tudja igazolni a mentesülés tényét, az intézkedő rendőr a helyszínen elveszi a külföldi rendszámot és a forgalmi engedélyt. Ezután csak a lakcímig vagy a telephelyig lehet közlekedni a járművel, majd a tulajdonosnak kezdeményeznie kell a belföldi forgalomba helyezést. Ha ezt nem teszi meg, a közlekedési hatóság a bevont rendszámot és forgalmi engedélyt megküldi a kiállító külföldi hatóságnak. Azaz tulajdonosa még arra az időre se tudja használni a járművét, ameddig elhagyná vele az országot. Mindezen felül még közigazgatási bírságot is fizetnie kell, amely akár 800 ezer forint is lehet.

Az alapvető jogok biztosa szerint ez a jogszabályi rendelkezés nincs arányban a regisztrációs adó elkerülésének megakadályozását célzó jogalkotói szándékkal. Szabó Máté ezért felkérte a kormányt, hogy módosítsa a jogszabályt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik