Belföld

Schiffer: miért takargatja a Fidesz a pártállami múltat?

Az LMP politikusa nyílt levelet intézett Orbán Viktorhoz az ügynökakták nyilvánossága ügyében.

A honatya az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára előtt tartott tájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy múlt hétfőn a parlamentben a kormánypárti képviselők többsége, köztük a miniszterelnök is elutasította, hogy tárgysorozatba vegyék az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló javaslatot.

Schiffer András egyfelől arra kíváncsi: hogyan egyeztethető össze a múlt lezárásáról szóló retorikával, hogy nem kívánják a múlt feltárását. Másfelől azt is megkérdezi, hogy a kormányfő hogyan kívánja lezárni az „általa húsz zavaros esztendőnek nevezett” időszakot, ha a mai napig nem lehet tudni, hogy “milyen módon hálózták be a hálózatok a rendszerváltó erőket, az új magyar demokrácia gazdasági és politikai elitjét”, miközben továbbra is “pitiáner módon, mindennapi zsarolásokra lehet felhasználni a dokumentumokat.

A sajtótájékoztató idején az LMP aktivistái olyan táblákat tartottak, amelyeken – a párt közlése szerint – fideszes kötődésű közéleti személyiségek és kormánypárti országgyűlési képviselők egykori fedőneveit voltak láthatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik