Belföld

Kell-e nekünk IMF?

Varga Mihály (Fidesz) államtitkár, Mesterházy Attila (MSZP) elnök és Suppan Gergely (Takarékbank) elemző az újabb hitelmegállapodás csúszásáról.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: van egy-két olyan ügy, amelyben Brüsszel elmarasztalhatja Magyarországot, a bírák nyugdíjazásának ügye például az Európai Bíróság elé kerülhet. Varga Mihály tagadta, hogy emiatt ne lehetne tető alá hozni az IMF-megállapodást. Szerinte a Nemzetközi Valutaalap részéről hivatalosan soha senki sem kötötte össze a hitel ügyét az ellenünk indított uniós eljárásokkal.

Az államtitkár szerint kimondható, hogy az egyezség az IMF-fel független minden más Magyarországgal szembeni eljárástól.„Ha a kötelezettségszegés ügyében arra gondolunk, hogy Úristen, akkor az IMF most ezt vajon előfeltételnek tekinti-e vagy sem, akkor sohasem fogjuk elkezdeni az IMF-fel a tárgyalásokat” – fogalmazott az államtitkár. Ennek némiképpen ellentmondva ugyanakkor arról is beszélt, hogy szerinte Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter mindent megtett azért, hogy a tárgyalások elindulhassanak, de most elakadtak „azon a ponton, hogy az Európai Unió vagy az IMF milyen feltételeket kér Magyarországtól”. Varga Mihály – személyes véleményeként – azt mondta: neki Washingtonnál keményebb diónak tűnik Brüsszel, a személyi átfedések miatt.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában a kohéziós alapok esetleges felfüggesztése, az államháztartás hiánya kapcsán azt is elmondta: a korábbi kormánydöntés szerint a minisztereknek a kabinet mai ülésén már elő kell előállniuk takarékossági javaslataikkal. Varga Mihály abban bízik, hogy a bruttó hazai termék 0,3-04 százalékát érintő csomag elég lesz az Európai Bizottságnak, amely elhiszi végre, hogy három százalék alatt tartható 2013-ban a magyar hiány. Ha a tárcák nagyon nem akarnak konkrét számokkal előállni, akkor a kiadási oldalon még mindig közbe lehet avatkozni, hiszen az államkincstár vezetőjének és neki vétójoga van. Sokkal szigorúbban kell az új beruházásokat, beszerzéseket elbírálni.

Korábban Karvalits Ferenc, MNB-alelnök, a Fellegi Tamás vezette delegáció tagja szintén az InfoRádiónak megerősítette, hogy az Európai Unió konkrét törvényi változtatásokhoz köti a tárgyalások elkezdését. A JP Morgan londoni közgazdászai tegnap azt jelezték, hogy az eddigi késedelmek alapján “valószínűtlennek tűnik”, hogy június előtt megszülessen az új IMF/EU egyezmény.

Mesterházy: A kormány kitér az EU/IMF megállapodás elől

Az MSZP elnöke szerint a kormány úgy taktikázik, hogy végül ne kelljen megállapodást kötnie a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU). Mesterházy Attila ezt januárban még lehetetlennek gondolta volna, de már úgy látja, a “kormány nem törekszik arra, hogy javítson tárgyalási pozícióján, kitér a megállapodás elől”.

“Nem arról van szó, hogy IMF úr idejön és megmondja a tehetetlen magyar kormányfőnek, hogy mit kell tennie és milyen mélyre kell nyúlnia a zsebébe” – mondta Mesterházy, hanem “intézkedési tervet várnak a magyar kormánytól, amellyel elérhetik a szükséges strukturális változásokat”.

Az MSZP elnöke nem hiszi, hogy a kormányfő egyértelmű politikai mandátumot adott a tárgyaló küldöttségnek. Úgy véli, Orbán Viktor időt akar nyerni a tárgyalások halogatásával, és abban reménykedik, hogy a gazdasági körülmények javulnak és Magyarország képes lesz adósságait a piacról finanszírozni.

Mesterházy szerint az országnak nem biztonsági hálóra van szüksége, hanem 20 és 30 milliárd euró közötti kölcsönre, azt mondta, az MSZP ennek egy részét strukturális reformokra költené, a hosszabb távon fenntartható gazdaság érdekében.

Év végéig kihúzhatjuk az IMF nélkül

Miután megint előtérbe került, hogy esetleg megakadhatnak a tárgyalások a Valutaalappal, az mfor.hu kiszámolta, hogy év végéig megoldható a finanszírozás, ha a forintkötvények kibocsátásában nem lesz fennakadás. Sok szakember szerint a magyar kormánytól nem állna távol az a “trükk”, hogy kihasználja a forint erősödését és a csődkockázati mutató csökkenését, amit a megállapodás lebegtetése okozott.

“A forintfinanszírozásban eddig nem volt komoly fennakadás, összességében a terv felett értékesítettünk, a gond csak az, hogy drágán. Persze ez nem jelent azonnali problémát, de hosszabb távon mindenképpen törekedni kellene arra, hogy a forintkötvények hozamai csökkenjenek” – mondta az mfor.hu kérdésére Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik