Belföld

Feloszlatta volna az irodafoglaló tüntetést az ombudsman

A novemberi, józsefvárosi polgármesteri hivatalban tartott "ülősztrájk" alkalmas volt a közintézmény működésének, és ezen keresztül a közrend megzavarására - derül ki Szabó Máténak, az alapvető jogok biztosának a témában készített jelentéséből.

A VIII. kerületi közintézménynél tavaly november közepén a Város Mindenkié csoport aktivistái tüntettek a hajléktalanokat érintő intézkedések ellen, majd az ügyfélfogadási időt kihasználva többtucatnyian betódultak a polgármesteri titkárságra, és leültek a földre. A hivatal biztonsági szolgálata, illetve a később kiérkező rendőrök is többször távozásra szólították fel az érintetteket az ügyfélfogadási idő lejárta után. Az épületben jogszerűtlenül tartózkodókat a “törvényben előírt jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség” miatt előállították, majd még aznap mindegyiküket elengedték.

Az MTI birtokába került, a napokban készült vizsgálati jelentésben az ombudsman úgy fogalmaz: a népképviseleti szervek működésének súlyos megzavarása mások jogai és szabadsága sérelmének tekinthető. Ellenkező esetben a gyülekezési törvénynek a rendezvények bejelentésére vonatkozó szabályait “teljességgel értelmetlen formalitássá silányítaná a jogalkalmazás”. A dokumentum szerint bár a bejelentés hiánya vagy a “rendezvény bejelentett napirendtől eltérő megtartása” nem alapozza meg a rendezvény feloszlatását; más módon nem biztosítható, hogy a rendezvény az intézmény működését ne zavarja meg súlyosan.

Szabó Máté leszögezi: mindezekből az következik, hogy a rendőrségnek a polgármesteri hivatalban tartott összejövetelt fel kellett volna oszlatnia, és a tüntetőket “testi kényszerrel onnan el kellett volna távolítania”. A biztos megjegyzi, hogy a demonstráció mások jogainak és szabadságának sérelmével járt, és a rendezvény feloszlatásának feltételei fennálltak. Ezzel együtt a résztvevők tömeges előállítását nem tartotta indokoltnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik