Belföld

Bokros doktorija is plágiumgyanús?

Az MDF jogutódja szerint gyanúsan gyorsan tanult meg spanyolul Bokros Lajos, hogy doktorit írjon a közép-amerikai gazdaságról.

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) U21 ifjúsági tagozatának közleménye szerint nem tudhatott annyira jól spanyolul Bokros Lajos, hogy a doktorijának irodalomjegyzékében szereplő több mint 40 spanyol nyelvű szakszöveget rendesen megérthette volna. Az U21 közleményében közölte: Bokros Lajos képviselőjelöltté válásának idején arról tájékoztatta a Magyar Demokrata Fórum (MDF) tagjait, hogy azután kapott ösztöndíjat a Panamai Állami Egyetemen, hogy félév alatt megtanult spanyolul felsőfokon, miközben korábban semmit nem tudott a spanyol nyelvről.

Az U21 megkérdezett több évtizedes szakmai tapasztalatokkal rendelkező nyelvtanárokat, hogy találkoztak-e valaha pályájuk során hasonló nyelvtehetséggel – áll a közleményben. A válasz egyértelmű nem volt. Mint elmondták fél év alatt maximum egy úgynevezett inkompetens nyelvtudást lehet megszerezni nem anyanyelvi területen – tudatta az U21. A kompetens nyelvtudás eléréséhez több év szükséges, ezen túl pedig magas szintű szakirodalom olvasásához újabb évek kellenek – áll a közleményben.

Az U21 közleménye szerint azután érte el gyanújuk a kritikus szintet, hogy a napokban egy levél került a birtokába a Panamai Állami Egyetem Oktatási Hivatalától, miszerint soha nem volt Bokros Lajos nevű hallgatójuk. Bokros Lajos, aki egy évet járt a panamai egyetemre, erre úgy reagált, nem tehet róla, hogy rendetlen a Panamai Egyetem – áll a közleményben. Mindez olyan erőssé tette az U21 tagjainak gyanúját, hogy megrendült a bizalmuk Bokros Lajos doktorijának a hitelességében.

Az U21 emiatt arra kér a Corvinus Egyetem vezetését, hogy vizsgálják meg, vajon Bokros Lajos valóban maga írta-e a doktoriját, a Magyar Külügyminisztériumot pedig arra, hogy hivatalos formában kérjen igazolást a Panamai Állami Egyetemtől, hogy járt-e hozzájuk Bokros Lajos.

Az U21 a Bokros Lajost plágiummal gyanúsító közleményben közölte, hogy saját eszközeivel is mindent megtesz az igazság kiderítése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik