Belföld

A legjobbak a győri innovátorok

A Széchenyi István Egyetem fejlesztő csapata nemrégiben vehette át az „Év feltalálója 2011” díjat. Az innovátorokat szerdán a campus rektora is köszöntötte.

Több mint 6 évvel ezelőtt kezdte meg a fejlesztő munkáját a győri egyetem innovátor gárdája, amelynek eredményeként megszületett egy intelligens mérőrendszer labdajátékokhoz. A szerkezet működése egyszerű: van egy kiválasztott felület (például egy kapu), amelyet infravörös fényforrásokkal és érzékelőkkel ruháznak fel. Ha a test (adott esetben a labda) áthalad a kereten, megszakítja a fénysugarakat, és jeleket küld egy számítógépre. A rendszer csak gömbszimetrikus formákat ismer fel, ezek sebességét, irányát és a referencia síkba hatolásának helyét is megtudja állapítani. Bár gólbíróként nem funkcionál az eszköz, de komplett edzésprogramot összeállíthatunk a segítségével, sőt, mért adatainak függvényében az is kiderülhet, hogy ki milyen sebességgel és mennyire pontosan tud célozni, akár kézzel, akár lábbal. A fantasztikus, szabadalmaztatott találmányt a társaság 70 milliós uniós támogatásból valósította meg, és a masinával már számos díjat besöpörtek. Legutóbb az „Év feltalálója 2011” elismerést.

A csapatot február 29-én Dr. Szekeres Tamás, rektor és Dr. Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének elnöke köszöntötte. A találkozón elhangzott, hogy nagyon sok munka van a fejlesztők mögött, de mindenképpen érdemes volt ennyi időt fordítani a projektre. „A szabadalmi védettséget akkor kapta meg a mérőrendszer, amikor már 3-4 éve dolgoztunk rajta, és amikor már a fejlesztési eredmények is láthatóak voltak. Elmondhatjuk, hogy ma egy világszínvonalú eszköz van a tarsolyunkban” – mesélte Dr. Molnárka Győző, a feltalálók egyik képviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik