Belföld

A nagykövet is elítélte a kaposvári emléktábla meggyalázását

Elítélte a kaposvári holokauszt-emléktábla megrongálását Izrael budapesti nagykövete kedden.

Ilan Mor az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, “mély megdöbbenéssel” értesült a rongálásról, amelyről Róna László, a kaposvári zsidó hitközség elnöke tájékoztatta a nap folyamán. A Sonline.hu internetes újság kedden közölte, hogy egy Hitlerről készült fotót ragasztottak ismeretlenek egy kaposvári ház falán található holokauszt-emléktáblára. A képen az egykori náci vezető a jellegzetes karlendítéssel látható.

Ilan Mor beszámolt arról, hogy az ügyben Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári polgármesterrel is konzultált telefonon. A diplomata szerint ez nem az első alkalom, hogy ismeretlen tettesek “ilyen szörnyűséget” követnek el a városban.

“Ezzel a tettel nemcsak zsidó honfitársaim emlékét sértik, hanem minden jóérzésű magyar állampolgárét is. Értetlenül állok a gyalázat előtt, és bízom benne, hogy a helyi rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy az elkövetőket mihamarabb kézre kerítse” – közölte.

Közleményében Izrael budapesti külképviseletének vezetője kitér arra is, hogy a polgármester meghívására a közeljövőben Kaposvárra látogat.

Róna László, a kaposvári zsidó hitközség elnöke a történtekkel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: feljelentést tettek a rendőrségen.

A halottak emlékének meggyalázása – vallási, faji hovatartozástól függetlenül – felháborító tett – közölte. Hozzátette, aki ezt elkövette, annak bizonyára fogalma sincs arról, hogy annak idején Kaposvár akkori lakosságának csaknem tíz százalékát, mintegy 3500 zsidót deportáltak.

Az emléktáblát a kaposvári zsidó hitközség állíttatta 2004-ben, a holokauszt 60. évfordulójára Kaposvár és Somogy Megye Közgyűlése, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik