Belföld

Skanzenek találkozója Ópusztaszeren

24.hu
24.hu

2012. 02. 27. 12:31

Minden évben szakmai találkozón cserélnek tapasztalatot az ország skanzenjeinek munkatársai. Idén ennek a fontos fórumnak az ópusztaszeri emlékpark volt a házigazdája.

A hétvégi találkozón a szentendrei, a sóstói, a szennai és az ópusztaszeri múzeumfalu vezetői, munkatársai osztották meg egymással sikereiket, örömeiket, de bánataikat, kudarcaikat is. A bemutatkozások, önértékelések, szakmai előadások és vitaindító beszélgetések kiváló alkalmat adtak a nehézségek közös elemzésére, megoldások keresésére, a kapcsolatok további építésére és ápolására. A fő téma ebben az évben a szabadtéri néprajzi gyűjtemények “élővé” tételének lehetőségei és fontossága volt.

A szellemi kulturális örökségvédelem 2009. április 1-je óta állami feladat, melyet szakmai hálózatok, a SZKÖ megyei referensi rendszere, az önkéntes szakmai hálózat és határon túli magyar szakértők hajtanak végre.

Nyulassy Ágnes, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark múzeumi csoportvezetője a skanzenek oktatásban betöltött hangsúlyos szerepét emelte ki, s bemutatta az Emlékpark múzeumpedagógiai stratégiáját és a látogatóegységekhez kapcsolódó foglalkozásokat.

A találkozón résztvevők egyetértettek abban, hogy a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell kapnia a skanzenek együttműködésének, közösen nagyobb eséllyel pályázhatnak egyéb forrásokra. A jövő évi találkozóra a tervek szerint a szennai múzeumfaluban kerül sor.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.