Belföld

Készül a tavaszra a 90 éves Szegedi Füvészkert

24.hu
24.hu

2012. 02. 27. 10:22

Az idén 90 éves Szegedi Füvészkert növényei nagyon megszenvedték a kemény fagyokat, de rövidesen teljes pompájában várják a tavaszi virágok a látogatókat.

Az idén, alapításának 90. évében, az Európai Unió és a magyar kormány 100 százalékos támogatásával újjászülethet a jelenleg még fóliával fedett háromhajós növényház és a sziklakert az SZTE Füvészkertjében. A nagyméretű pálmákat, kaktuszokat, trópusi gyümölcsfákat bemutató növényházi gyűjtemény üvegburkolatot kap.

A sarkvidéki hideg a Füvészkertben is éreztette hatását, az éjszakai lehűlés a -22C-ot is elérte. A Lótuszos tó víztükrét is vastag hó és jégréteg borította, a meder aljzatában nyugalmi állapotukban várják a tavaszt a fehér tündérrózsák és az indiai lótuszok.

De nem csak a növények készülnek a tavaszra. Az idei évben a „megszokott” fajokon kívül a hazánkban fokozottan védett, 500.000 Ft eszmei értékű kis kárókatona (Phalacrocorax pygmeus) körülbelül 15-20 példánya tartózkodik a Füvészkertben. A madarak egész nap jönnek-mennek az apró halakban gazdag Tündérrózsás-tó, és a nyugalmasabb, csendesebb, de halakban szegényebb Alföldi-tó között. A nap jó részében halak után a víz alá bukva kutatnak, majd szárítkozni és emészteni a tó mellett álló hatalmas kocsányos tölgy ágaira szállnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.