Belföld

Hétvégi menekültáradat a déli határon

24.hu
24.hu

2012. 02. 27. 10:42

A Szegedi és a Nagylaki Határrendészeti Kirendeltség rendőreinek sűrű hétvégéje volt, ugyanis az elmúlt két nap folyamán több, mintkét tucat illegális migránst fogtak el Csongrád megye térségében.

Szombatra éjjel 10 határsértő érkezését észlelte a stabil hőkamera a Maros – ártérben. A nagylaki határőrök elfogták a 7 algériai és 3 marokkói állampolgárt, akik nem tudták igazolni sem személyazonosságukat.

Vasárnap egy szerbiai férfit igazoltattak a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség egyenruhásai, amikor az osztrák mobil kamera jelzése alapján Tiszasziget térségében gyalogolt a Tisza töltés tetején. Idegenrendészeti eljárás lett a séta vége, ugyanis ő sem tudta igazolni az ország területén való jogszerű tartózkodását. Néhány órával később egy családot igazoltattak a rendőrök Mórahalom külterületén egy lakatlan tanyán. A további ellenőrzés során fkiderült, hogy a családfővel szemben egy korábbi jogellenes határátlépése miatt beutazási és tartózkodási tilalom van hatályban, így ennek megsértése miatt büntetőeljárás indult ellene. Az anyát idegenrendészeti eljárás mellett két gyermekével a Békéscsabai Őrzött Szállásra szállították.

A hétvégi eseményeknek ezzel még nem volt vége, ugyanis nem sokkal éjfél előtt az osztrák mobil kamera jelzésére 6 határsértőt fogtak el az egyenruhások a tiszaszigeti Tisza töltés térségében. A 3 afgán, 1 török, 1 koszovói férfi és a velük tartózkodó afgán nővel szemben idegenrendészeti eljárás indult, ugyanis nem tudták igazolnimagukat. A társaság női tagja és az egyik afgán férfivel szemben büntetőeljárás is indult beutazási és tartózkodási tilalom megsértése miatt.

Éjfélkor Szegeden két szerbiai autóra lettek figyelmesek a Kirendeltség rendőrei. Igazoltatták is mindkét sofőrt: az első személygépjárműben a vezetőn kívül más nem tartózkodott, viszont a mögötte haladó kocsiban 4 afgán férfi utazott. A sofőrök érvényes okmánnyal igazolták személyazonosságukat, azonban a négy afgán sem ezt, sem pedig az ország területén való jogszerű tartozkodását nem tudta igazolni, így velük szemben idegenrendészeti eljárás, míg a két sofőrrel szemben embercsempészés megalapozott gyanúja maitt indult büntetőeljárás.

Hétfő hajnalban ismét jelzett az osztrák mobil hőkamera Tiszaszigetnél, aminek eredményeként 5 férfi fogtak el és kezdeményeztek idgenrendészeti eljárást a rendőrök, mivel a koszovóiak sem személyazonosságukat, sem Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták. A további ellenőrzés során arra is fény derült, hogy egy társukkal szemben büntetőeljárás is indult beutazási és tartózkodási tilalom megsértése miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.