Belföld

Helikopter-leszálló saját felelősségre

Csak saját felelősségükre használhatják a pilóták a győri Petz Aladár megyei kórház új helikopter-leszállóját, amely elkészült ugyan, de még nincs meg a használatba vételi engedélye – derül ki a megyei önkormányzat sajtófőnökének hétfői közleményéből.

Ponty Zita közlése szerint a létesítményben az első “éles” landolás múlt csütörtökön volt, amikor a Vas megyei Tompaládony és Sajtoskál között történt frontális baleset egyik súlyos sérültjét szállították légi úton a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba.

A pilóta saját felelősségére landolt az új leszállópályán, mert – noha az építmény már tavaly év végén elkészült – a használatba-vételi engedélyre még várni kell. A légügyi hatóság ugyan törekszik a leggyorsabb megoldást megtalálni, de az engedélyeztetési eljárás bonyolultabbá vált, így az időközben habgenerátorral is felszerelt, fűtött, éjjeli leszállásra is alkalmas pályatest hivatalosan még nem fogadhat légi járműveket – írta a sajtófőnök.

Ponty Zita közlése szerint az intézmény udvarán lévő leszállópályán továbbra is landolhatnak helikopterek, de az csak nappal tudja fogadni azokat. Emlékeztetett arra is: a kórház összességében 11,2 milliárd forintos fejlesztésének részeként tavaly november közepére kéazült el a 330 négyzetméteres új leszállóhely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik