Belföld

Március elsejéig kell a kamarai regisztrációt kezdeményezni

24.hu
24.hu

2012. 02. 26. 12:17

Március elsejéig kell a gazdasági társaságoknak, egyéni vállalkozásoknak kezdeményezniük a területi kereskedelmi és iparkamaránál a regisztrációt, és március 31-ig kell megfizetni az 5 ezer forint kamarai hozzájárulást.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatai szerint január elseje óta eddig 200 ezren kezdeményezték a kamarai regisztrációt, közülük több mint 129 ezren a február elején elindított online rendszerben.
Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára korábban az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a kitöltött és cégszerűen aláírt űrlapot be kell küldeni a cég székhelye szerinti területi kamarához, amely az 5.000 forint hozzájárulási díj megfizetése után nyilvántartásba veszi a vállalkozást.
A 19 megyei és a fővárosi kereskedelmi és iparkamara egységes űrlapot használ, viszont a hozzájárulási díj befizetésére több lehetőség is nyílik, minden kamaránál lehet banki átutalással, vagy az ügyfélszolgálaton készpénzzel fizetni, és néhány kamara sárga csekket is ad.
A nyilvántartásba vételről a kamara tájékoztatja a vállalkozást, közli a kamarai regisztrációs számát, illetve azt, hogy milyen ingyenesen igénybe vehető kamarai szolgáltatásra jogosult a regisztrált vállalkozás.
A kötelező kereskedelmi és iparkamarai regisztráció nem érinti a főtevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokat, a mezőgazdasági termelőket, a magán-állatorvosi, az ügyvédi, az egyéni szabadalmi ügyvivői, a közjegyzői és az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet folytatókat. szintén nem kötelesek nyilvántartásba vételüket kezdeményezni.
A törvény 2012. január elsejei hatályba lépését követően létrejövő egyéni és társas vállalkozások a kamarai nyilvántartásba vételt a cégbejegyzést követő öt napon belül kell kezdeményezniük.
A kamarai nyilvántartásban szereplő adatok nyilvánosak, a kamaráknak az adatok nyilvánosságát 2012. június 1-jétől kell biztosítaniuk.
A kamara korábbi tájékoztatása szerint a határidők lejárata után összeveti a beérkező regisztrációt a hivatalos cégnyilvántartásokkal, és a nem regisztráló cégeket megkeresik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.