Belföld

Időutazás a Kossuth téren

Visszakapja a háború előtti arculatát az ország szíve. Mélygarázs és látogatóközpont épül, kitiltják az autókat.

Kapcsolódó cikkek

Megkezdődött a fővárosi Kossuth Lajos tér átépítésének előkészítése, amelynek első lépéseként elkerítették a tér Országgyűlés épületétől északra, a Jászai Mari tér felé eső részét. Az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója elmondta: itt alakítják ki azt a 400-500 férőhelyes mélygarázst és látogatóközpontot, amelyre korábban a parlament adott felhatalmazást.

Bakos Emil hozzátette: a Ház döntése értelmében az 1944 előtti állapotok szerint rendezik a területet, ennek része lesz például, hogy a téren a villamosvonalon és a kerékpárúton kívül megszűnik a közúti közlekedés. Ha minden a tervek szerint alakul, 2014-re végeznek a munkálatokkal.

Miután a parlament épülete nemzetbiztonsági szempontból kiemelt védelmet élvez, a szaktárca könnyített a munkálatokkal kapcsolatos közbeszerzési eljárásrenden, ám ez nem jelenti azt, hogy ne születne átlátható döntés a kérdésben.

A Belváros főépítésze, Cselovszki Zoltán megjegyezte: nem biztos, hogy minden szobor visszakerül a térre, ez például az Andrássy-szobor esetében megvalósíthatatlan, hiszen megsemmisült.

Ráadásul a Kossuth-téren álló emlékművek a főváros tulajdonában vannak, így a városházával is egyeztetni kell az ügyben. Kérdésre válaszolva elmondta, ha a munkálatok miatt el kell mozdítani például a Károlyi-szobrot, arról időben tájékoztatják a nyilvánosságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik