Belföld

Orbáni szájkarate

A második Orbán-kormány idején csinált karriert a szabadságharc kifejezés. Vajon ki használta, és miként értelmezte? Közéleti dumagyűjtemény.

Ez egy játékos szabadságharc, mert nem kell hozzá fegyver. Kerényi Imre rendező az ellenzéki szereveződésekről (Magyar Nemzet, 2002. július 11.)

 

Az előttünk álló időszak nagy feladata a gazdasági szabadságharc megvívása a bürokrácia, a korrupció és a vállalkozó szellemet elfojtó kormányzati gondolkodásmód ellen. Orbán Viktor Fidesz-politikus (Magyar Távirati Iroda, 2009. január 4.)


Fotó: MTI / Beliczay László

Orbán Viktor gazdasági program helyett akciótervet rögtönzött, falragaszokat fogalmazgatott, rendszerváltást, forradalmat, szabadságharcot hirdetett. Mesterházy Attila szocialista politikus (Népszava, 2010. szeptember 4.)

 

A kormány által korábban emlegetett pénzügyi szabadságharc csak Orbán Viktor első brüsszeli útjáig tartott. Volner János Jobbik-politikus (Dunaújvárosi Hírlap, 2010. december 24.)

 

Amit Orbán Viktor gazdasági szabadságharc címen művelt, az egyszerűen szájkarate, retorikai szemfényvesztések sorozata. Schiffer András LMP-politikus (Zalai Hírlap, 2011. november 23.)

 

Szabadságharcosból segélyezetté válik. Horkay Hörcher Ferenc újságíró az Orbán-kormányról (Heti Válasz, 2011. december 1.)

 

Matolcsy nem egy a miniszterek között, ő a kormányzati stratégia, a szabadságharc értelmi szerzője. Magyar Kornélia politológus (Népszabadság, 2011. december 6.)

 

A kormány feje nem tudja, hogy a gazdasági szabadságharcból hogyan térjen át a normalitás világába. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök Orbán Viktorról (ATV, 2011. december 9.)


Fotó: MTI / Kollányi Péter

 

A fülkeforradalom átment világszabadságharcba. Andrassew Iván újságíró (Hócipő, 2011. december 14.)

 

A Nemzeti Együttműködés Kormánya egyre kontraproduktívabb gazdasági szabadságharcot folytat. Hollósi Zsolt szegedi újságíró (Délmagyarország, 2012. január 3.)

 

A szabadságharcos kormány letette a fegyvert. Balázs Péter volt külügyminiszter a strasbourgi vitáról (Magyar Rádió, 2012. január 19.)

 

Itthon lehet kilométer hosszú Corvin-láncokat osztogatni, de Nobel-díjast még a legnagyobb magyar szabadságharcos sem tud kinevezni. Parti Nagy Lajos író (Magyar Narancs, 2011. január 26.)

 

Akik hisznek Orbánban, azokat át kellett vezetni a fülkeforradalomból, a szabadságharcból a konszenzusba. Török Gábor politológus az évértékelőről (ATV, 2012. február 7.)


Fotó: Berecz Valter

Véget ért a szabadságharc, és elkezdődött egy tárgyalásos időszak. Chikán Attila közgazdász (Index.hu, 2012. február 20.)

A szabadságharc a januári fegyverletétellel már véget ért, s a kormánynak újabban csupán az okozhat fejtörést, hogy a kapitulációt milyen kommunikációs technikával fogadtassa el a benne még hívő választópolgárokkal. Kriván Bence újságíró (Népszabadság, február 23.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik