Belföld

Az internet szabadságáért tüntettek Budán

A Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás, az ACTA elfogadása ellen demonstrált néhány tucat civil aktivista szombaton Budapesten, az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodájánál, a Lövőház utcában.

A “Mondjunk nemet az ACTA-ra!”–nemzetközi akciónaphoz kapcsolódóan az internet szabadságáért emelték fel a szavukat a Zöld Pók Alapítvány, a Kalózpárt mozgalom, valamint az Occupy Szeged és az Occupy Pécs nevű civil mozgalmak tagjai, akik a két vidéki városban egyaránt megmozdulásokat tartottak.

A budapesti demonstráció szervezője, Fidrich Róbert arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy az Európai Unió nem függesztette fel az Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) ratifikálását azzal, hogy a Bizottság véleményezésre megküldte azt az Európai Bíróságnak. Elmondta azt is, hogy bár több uniós ország felfüggesztette az elfogadás folyamatát, az Európai Parlament a jövő héten mégis elkezdi a dokumentum tárgyalását.

A demonstrálók üdvözölték, hogy a magyar kormány is párbeszédet javasol a kérdésről, de azt szeretnék, ha sem Magyarország, sem az Európai Unió nem fogadná el az ACTA-t, amelynek célja az internetes kalózletöltések megfékezése. A szombati a második nemzetközi akciónap, amely az egyezmény ellen szerveződik, ekkor Európa mintegy húsz országában tiltakoznak a megállapodás ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik