Belföld

Ne féljünk a kamaszkortól!

A szülők akarva-akaratlanul stresszelnek a kamaszkortól. Nehezen dolgozzák fel, hogy a gyermek felesel és átalakul. A változás kezelésében segít az „Elég jó szülő” program, amely pénteken indult a Fekete iskolában.

Mint ismert, az ember pszichés fejlődésében meghatározó jelentőséggel bír a kamaszkor. Míg a fiatalok ebben az időszakban a lázadás összes lépcsőfákra rálépnek, addig a szülők gyakran úgy érzik, a nevelésük feledésbe veszett. Tehetetlennek érzik magukat, pedig ilyenkor még inkább szükség van a gyermek-szülő kapcsolat erősítésére, a kommunikációra, és az elfogadásra.

Szülő-kép, kép-más

Győrben, az önkormányzat WHO-irodája által indított „Elég jó szülő” program, ebben a kényes kérdésben igyekszik tanácsokkal ellátni az érintetteket, mégpedig úgy, hogy több alkalmas foglalkozásokra invitálják a pedagógusokat és a szülőket. Az első találkozót február 24-én tartották a Fekete István Általános Iskolában, ahol Dr. Hada Zsuzsanna, pszichiáter fogadta az érdeklődőket. A téma pedig az volt, hogy mit is jelent jó szülőnek lenni. „Az édesanyák, vagy apukák eljönnek hozzánk és megosztják egymással a mindennapos problémáikat. A komplex program célja a pszichológiai ismeretek átadása, a szülői készségek megismerése és begyakorlása. Az a legfontosabb, hogy ilyenkor sokat beszéljünk a gyermekünkkel, és mivel ők nehezen nyílnak meg, a kérdéseinkre pedig általában nem felelnek – vagy legalábbis csak tőmondatokban – ezért meséljük el nekik mondjuk a saját napunkat. De ez csak egy trükk annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk a csemeténkhez” – mondta a szakember.

A hat alkalmas foglalkozás következő rendezvényét március 2-án, 16 órai kezdettel, ugyancsak a Fekete iskolában tartják, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik