Belföld

Íme, az Év feltalálói

A gólbíró megalkotói vitték el a pálmát. Amúgy nagy a baj, a fejlődő országok között kullogunk a találmányok világrangsorában.

Hat magyar innovátor, Molnárka Győző, Bozi István, Mórocz Tamás, Nagy Attila, Süti István és Varjasi Norbert munkája a készülék, amely infravörös fényforrások segítségével tudja pontosan jelezni, ha a labda áthaladt a gólvonalon. Az elismerést ma adták át a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) budapesti közgyűlésén.

A MAFE főtitkára – aki a Feltalálók Világszervezetének elnöke is egyben – elmondta: történelmi mélyponton van Magyarország innovációs potenciálja, amely az egymillió lakosra eső hazai találmányokkal mérhető.

Vedres András szerint a nyolcvanas évek közepén 500 találmány jutott Magyarországon egymillió lakosra. Ezzel az Egyesült Államokkal egy szinten álltunk, és az első tíz ország között szerepeltünk, most azonban már a fejlődő országok között kullogunk. Évről évre kevesebb a bejegyzett hazai találmány: míg 2009-ben összesen 756 volt a számuk, tavaly csupán 646.

Zöld Oscar és multimédiás mesekönyv

A közgyűlésen átadták a tavalyi nemzetközi rendezvényeken magyar feltalálók által nyert elismeréseket is. A Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyén a fődíjat, a Green Oscart Raisz Iván és Barta István érdemelte ki.

Győztes találmányuk segítségével egy tonna városi szemétből szén-dioxid-kibocsátás nélkül 300 kilogramm metanol hozható létre, amely a jövő egyik energiahordozójává válhat.

A Tajvanon megrendezett Nemzetközi Kulturális Innovációs Fesztivál győztese volt Latorcainé Újházi Aranka multimédiás mesekönyvével. A nemzetközi feltalálói rendezvények díjazottai között van még Almási László (szükségállapotokban alkalmazható mobilhíd), Rossu László (csomagkiadó automata) és Gasparics Antal, aki társaival olyan műszert fejlesztett ki, amellyel a hengerelt fémlemezek gyártásakor azonnal megállapítható a termékben a hiba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik