Belföld

Húsvéti bélyeget hoztak forgalomba

P. Horváth Ágnes

2012. 02. 24. 17:49

Spányi Antal püspök és a posta vezérigazgató-helyettesének jelenlétében bocsájtották forgalomba pénteken az új bélyegeket, Budapesten

A bélyegképen népies ábrázolásmódban a keresztről levett Krisztust ölében tartó, fiát sirató Mária látható. Az alkalmi borítékot a barokk népi hagyományokat és népi vallásosságot jellemző tárgy, a pléhkrisztusok ihlette grafikai kompozíció díszíti. Az alkalmi bélyegzőn a bélyegkép virágmotívuma ismétlődik.

A Magyar Posta filatélia újdonsága Keresztes Dóra grafikus tervei szerint készült az Állami Nyomdában – ismertette Bakati Gábor a sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes forgalomba bocsátáson a Magyar Katolikus Rádió épületében. Mint mondta, ez a bélyeg és boríték “megemlékezik valamiről, ami több, mint amit a mindennapjainkban megélünk.”

A Jézus Krisztus kereszthalálával és feltámadásával beteljesedő megváltás a keresztény örömhír legfontosabb üzenete. A húsvét a kereszténység mozgó ünnepe. Napja a tavaszi holdtölte utáni első vasárnapra esik, azaz március 22. és április 25. közé. A magyar húsvét kifejezés a nagyböjt, az előkészület és önmegtartóztatás idejének elmúltára utal. A hagyományos húsvéti körmenet elnevezése a legtöbb vidéken a feltámadáshoz kapcsolódik. A keresztény egyház szertartásaiban hosszú ünnepi időszak fogja át a tavaszi és a nyár eleji hónapokat, a húsvéti ünnepkör pünkösddel zárul.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2012. február 7.
A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér 2B terminálja, ahol „bud:terminal 2b” feliratot helyeztek el. A Budapest Airport megújult arculatának megfelelõ jelzések nemzetközileg is könnyen értelmezhetõek, mert a magyar fõváros repülõterének IATA (International Air Transport Association, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) kódja: BUD. Ez a hárombetûs reptéri kód szerepel a feladott poggyászok címkéjén, a repülõjegyen és a beszállókártyán is.
MTI Fotó: Földi Imre
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.