Belföld

Hazafias nyílt levél a Fidesz ellen

Az LMP frakcióvezető-helyettese nyílt levelet írt a Velencei Bizottság vezetőinek. A hazafiság motiválta.

A tavaly elfogadott új választójogi törvény a Fideszre szabta az egyéni választókerületeket – hívja fel a Velencei Bizottság vezetőinek figyelmét nyílt levelében az LMP frakcióvezető-helyettese. Karácsony Gergely szerint az előterjesztők ugyan rendszeresen hivatkoztak a nemzetközi testület 2002-es választási kódexére, ám a törvény „több ponton is egyértelműen ellentétes a Velencei Bizottság ajánlásával”.

Az ellenzéki politikus szerint az előterjesztők nem egyszerű feledékenységből hagyták figyelmen kívül a Velencei Bizottság ajánlásait. Olyan választókerületi besorolást akartak, amely számukra kedvező irányba torzítja a választók akaratát. A korábbi választások tapasztalatai alapján a Fidesz felé húzó választókerületek az átlagnál jóval kisebbek, az ellenzék felé húzók az átlagnál jóval nagyobbak lettek.


Fotó: Kummer János

„Ez súlyosan sérti a választópolgárok egyenlőségének elvét, és súlyos beavatkozás a választói akarat kinyilvánításába. Ebben a választási rendszerben a Fidesz akkor is megszerezheti a legtöbb mandátumot, ha volt olyan párt, ami országos eredményében 4-5 százalékponttal is megelőzte.”  Karácsony Gergely tisztában van azzal, hogy a többségi választási rendszerekben elvileg előfordulhat, hogy nem az a párt nyeri a választásokat, amelyre a legtöbben szavaztak. „Magyarországon azonban csak egyetlen oka van a torz választókerületi rendszernek: a Fidesz hatalmi érdeke.”

Az LMP politikus szerint ezt szolgálná a választói névjegyzékbe való automatikus bekerülést felváltó előzetes regisztráció. Ez tovább erősítené a Fidesz hatalmi érdekeit a választásokon, ez a párt rendelkezik ugyanis „a legrészletesebb adatbázissal a választókról – amelyhez egyébként többek szerint vitatható módon jutott hozzá”.

A kormánypártok sokszor azzal vádolják meg az ellenzéki politikusokat, hogy elárulják a nemzeti érdekeket, amikor nemzetközi fórumokon lépnek fel a jogállam és demokrácia magyarországi rombolása ellen – emlékeztet Karácsony Gergely, Neki azonban mély meggyőződése, Magyarország nemzeti érdeke az, hogy a demokrácia erős legyen hazánkban. Éppen ezért érzi hazafias kötelességének, hogy felhívja a Bizottság figyelmét arra, hogy „az új választási törvény tartalmában és szellemében is teljesen ellentétes a bizottság ajánlásával és a magyar választóknak azzal a jogos igényével, hogy tiszta versenyben és szabadon válasszák meg a képviselőiket”.

A Velencei Bizottság az Európa Tanács (ET) égisze alatt tevékenykedő független jogi szakértői testület. Korábban az új magyar alkotmányról készített elemzésében számos tartalmi kifogást is megfogalmazott, megállapítva, hogy a „kulturális, vallási, erkölcsi, társadalmi-gazdasági és pénzügyi politikát nem kellene sarkalatos törvényekbe betonozni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik